Új emoji-készlet, Google Térkép frissítés, mikroműanyagok az emberi herékben és áttörés a férfi fogamzásgátlásban

Minden mobiltelefonra megérkezhet a hét új emoji, amelyeket a Unicode Consortium mutatott be, és ezek között olyan érdekességek találhatók, mint az ásó, a hárfa és a táskás szemű ember, valamint az androidos Google Térkép felhasználói felülete is megújul. Emellett a mikroműanyagok jelenlétét is kimutatták az emberi herékben, ami aggodalomra ad okot, de új áttörés is született a férfi fogamzásgátlás terén.

A digitális kommunikáció világában újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a Unicode Consortium javaslatot tett hét új emoji bevezetésére, amelyek a jövőben az androidos, ios-es és egyéb eszközökön is megjelenhetnek. A The Verge információi szerint ezek az új karakterek a következők lehetnek: egy hárfa, egy száraz fa, egy ásó, egy ujjlenyomat, egy retek vagy gyökérzöldség, egy szétfröccsent festékfolt és egy táskás szemű ember.

A bevezetés előtt még lesz egy felülvizsgálati időszak, amely július 2-ig tart, de amennyiben minden a tervek szerint halad, a hét új emoji hivatalossá válhat.

A hangulatjelek iránti igény nem csökken, és bár már most is több száz emoji közül válogathatunk, úgy tűnik, mindig van hely az újdonságoknak. Ezek az új elemek frissességet és újabb lehetőségeket hozhatnak az online kommunikációba.

A Google Térkép androidos alkalmazása is kisebb ráncfelvarráson esett át, amelynek köszönhetően a felhasználói felület áttekinthetőbb és könnyebben használhatóvá válik. Az alkalmazást megnyitva jelenleg öt menüpont várja a felhasználókat a kezdőképernyő alján, de a legújabb (11.127.x) verzióban már csak három lap jelenik meg: a Felfedezés, a You (magyarul valószínűleg: Neked), illetve a Közzététel. Az Utazás és a Frissítés menüpontok eltűnnek, de az utazások a You lap alatt Mentett utazások néven lesznek elérhetők.

A HVG Tech rovatának Facebook-oldalán megjelent egy mesterséges intelligencia által generált történet is, amely a leendő emojikat használja fel, így kreatív módon mutatva be, hogyan gazdagíthatják ezek a karakterek a digitális narratívát. A Facebook-oldal azonban nem csak az emoji-készlettel és a Google Térkép frissítéssel kapcsolatos híreket oszt meg, hanem érdekes orvosi eseteket és tudományos felfedezéseket is, mint például a portugál orvosok által publikált esetleírás, ahol egy tinédzser lány macskájától kapott el egy ritka, de súlyos csontfertőzést okozó Bartonella-baktériumot, vagy a mikroműanyagok jelenlétét kimutató kutatásokat az emberi herékben.

Az Új-Mexikói Egyetem által végzett kutatás során kimutatták, hogy a mikroműanyagok már az emberi és a kutyák hereszövetében is jelen vannak. A Toxicological Sciences folyóiratban publikált eredmények szerint a mikroműanyagok egészségügyi hatásai még nem pontosan ismertek, de magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy miért csökkent a férfiak spermaszáma az elmúlt években. A kutatók 47 állati és 23 emberi mintában összesen tizenkétféle mikroműanyagot találtak, és a koncentráció az emberi herékben volt a legmagasabb.

Ez a felfedezés aggodalomra ad okot, hiszen a mikroműanyagok káros hatásai még nem teljesen ismertek, de a jövőbeni kutatások fényt deríthetnek arra, hogy milyen szerepet játszhatnak a spermaszám csökkenésében.

A férfi fogamzásgátlás terén is fontos áttörés történt, hiszen a Salk Institute kutatói egy hormonmentes és teljesen visszafordítható módszert dolgoztak ki a spermiumtermelés leállítására. Az egerekkel végzett kísérletek során az STK33 fehérjét gátló molekula, a CDD-2807 hatékonyan csökkentette a spermiumok mozgékonyságát és számát, mellékhatások nélkül. Az egérkísérletek során az állatok termékenysége helyreállt a kezelés befejezése után, és a kezelés nem volt hatással az agyra vagy a herék méretére, így biztonságosnak tűnik. Bár a módszer ígéretes, a szakemberek még néhány évig folytatják az STK33-gátló értékelését, így az emberi alkalmazásig még hosszú út vezet.

a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.