A gödi Samsung ügyében a Greenpeace és a Göd-ÉRT szerint félreértelmezi a jogszabályokat a kormányhivatal

A Greenpeace és a Göd-ÉRT Egyesület szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatal félreértelmezi a jogszabályokat a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyének ügyében, és nyílt levélben szólítják fel a hivatalt, hogy végezzék el valódi feladatukat a környezet és a lakosság védelmében.

Néhány héttel ezelőtt a bíróság hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét, amire a kormányhivatal közleményben reagált, miszerint a döntés nem jelenti a gyár teljes működésének felfüggesztését. A civilek szerint azonban a közlemény csak látszólag ad választ a jogi kérdésekre, és félreértelmezi a vonatkozó jogszabályokat.

A Greenpeace és a Göd-ÉRT Egyesület szerint a kormányhivatalnak érdemi választ kellene adnia a talajvíz és kommunális szennyvíz-szennyezési ügyekkel kapcsolatban is, amelyeket korábban jeleztek a hivatalnak.

A civilek szerint a bíróság döntése értelmében a gyár egységes környezethasználati engedélye halasztó hatály alatt áll, és a határozat végrehajtása jelentős érdeksérelmet okozna az állampolgárok számára.

A kormányhivatal nyilatkozatában azt állította, hogy a gyár működését csak azokban a tevékenységekben kell korlátozni, amelyekhez az engedély szükséges, és hogy a kormányhivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a bíróság döntésének betartását. Azonban a civilek szerint egy kazán sem működhetne az üzemben, és bizonyos engedélyek hiányáról is írnak.

A civilek szerint azonban a gyáraknak, amelyeknek nincs szükségük egységes környezethasználati engedélyre, szükségük van egy olyan dokumentumra, amely igazolja, hogy nincs jelentős hatásuk a környezetre. A Samsung-gyárra korábban kiadott ilyen engedélyek azonban hatályukat veszítették.

A Greenpeace és a Göd-ÉRT Egyesület nyílt levélben kér válaszokat a kormányhivataltól a működés korlátozásának mértékére, az ellenőrzés módjára és a bíróság döntésének érvényesítésére vonatkozán.

A civilek továbbá választ várnak arra, hogyan kerülhetett NMP-oldószer a gödi kommunális szennyvízcsatornába és a talajvízbe, valamint arra, hogy a gyárból 2021-ben 81 tonna NMP kerülhetett a levegőbe, ami a kibocsátási határérték 75-szöröse.

A Greenpeace és a Göd-ÉRT Egyesület arra szólítja fel a kormányhivatalt, hogy tisztázza a fenti kérdéseket, vizsgálja ki a szennyezési ügyeket és kibocsátásokat, valamint biztosítsa a hazai jogszabályi előírások betartását.

A gödi helyzet tágabb kontextusa, hogy a magyar állam elhatározta, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinál Magyarországból, vagyis minél több, minél nagyobb ázsiai akkumulátorgyár idetelepedését támogatja. A hozzánk érkező dél-koreai cégek azonban eddig nem nagyon igyekeztek betartani a rájuk vonatkozó szabályokat. Erre a magyar államigazgatás jellemzően nem azzal válaszol, hogy betartatja a szabályokat, hanem azzal, hogy eltakarítják a szabályokat az akkumulátorgyárak útjából. Nagy kérdés ezek után, mi lesz a Samsung környezethasználati engedélyének ügyében a másodfokú döntés, és hogy milyen buzgalommal tartatják majd be a hatóságok a szabályokat.

Ha a kormányhivatal valóban betartatná a bírósági végzést, a gyár kapacitása legfeljebb 1,38 százalékán működhetne, azaz 72 gyártósorból 71-et le kellene állítania. A kormányhivatal szerint a gyár működését az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 megawatt névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni. Azonban a Samsung éves oldószer-felhasználása 2022-ben 14 477 tonna volt, ami sokkal több, mint a jogszabály által megengedett évi 200 tonna.

A Telex szerint a kormányhivatal tehát nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a bírósági végzés betartását folyamatosan figyelemmel kísérik. A Samsungnak szüksége lenne egy telephelyengedélyre is, amelyet a jegyző állít ki, de ez nincs meg, és a helyi jegyzőnek kellene bezáratnia a telephelyengedély nélkül működő gyárat, de ez sem történt meg.

A civilek szerda este tüntetést szerveztek a Samsung gyár bejáratához, majd pénteken nyílt levelet írtak a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak a gyár környezethasználati engedélyének hiánya miatt. A Pest Vármegyei Kormányhivatal és a Samsung nem válaszoltak a Telex kérdéseire.