Vigyázat, a Chrome-nak álcázott vírus terjed az Androidon

A G Data kiberbiztonsági szakértői felfedeztek egy androidos kártevőt, amely a népszerű Chrome böngészőre hasonlít, de valójában egy vírus. A kártevő a Chrome ikonját és megjelenését utánozza, így nehezen különböztethető meg az eredeti alkalmazástól, csupán egy apró részlet, egy fekete kontúrvonal az emblémában árulja el, amit könnyű figyelmen kívül hagyni.

A rosszindulatú alkalmazás telepítése után azonnal aktiválódik, és különböző engedélyeket kér a felhasználótól, mint például telefonhívások indítására és kezelésére, valamint SMS-ek küldésére és fogadására. Ezeket az engedélyeket kihasználva a kártevő hamis nyereményjátékokkal csábítja be az áldozatokat, ahol a telefonszámukat és hitelkártyaadataikat kérik el. Az app azt is kiírja, hogy a nyeremény átvételéig, vagyis a következő 24 órában nem szabad letörölni, ezzel is növelve az esélyét annak, hogy az áldozatok megadják személyes adataikat.

A támadók ezekkel az információkkal visszaélve hozzáférhetnek az áldozatok pénzügyi adataihoz, és lehallgathatják azokat az SMS-eket, amelyek a banki tranzakciókhoz szükséges hitelesítési kódokat tartalmazzák. A G Data szerint a kártevő elsősorban oroszul beszélő felhasználókat céloz meg, de hasonló rosszindulatú alkalmazások más országokban is megjelenhetnek.

A legbiztonságosabb módszer az ilyen típusú támadások elkerülésére, ha a felhasználók kizárólag a hivatalos Play Áruházból töltik le az alkalmazásokat, mivel ott alacsonyabb a kockázata a kártékony szoftverek megtalálásának. Ezen kívül érdemes alaposan átnézni az alkalmazások értékeléseit is, hogy elkerüljük a kellemetlen incidenseket.