Új potenciálisan lakható, Föld méretű bolygó felfedezése

A csillagászati kutatások új mérföldkövéhez érkeztek, miután a University of Southern Queensland (UniSQ) és brit csillagászok egy csoportja felfedezett egy új, Föld méretű exobolygót, amely a Gliese 12 csillag körül kering, és potenciálisan lakható lehet.

A NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) adatainak elemzése során Shishir Dholakia, az UniSQ Asztrofizikai Központjának PhD-hallgatója arra a következtetésre jutott, hogy a Gliese 12 b az eddig talált legközelebbi tranzitáló, mérsékelt égövi, Föld méretű bolygó lehet. A bolygó a Földtől negyven fényévnyire helyezkedik el, és egy kis méretű, de fényes és alacsony mágneses aktivitású csillag körül kering.

A felfedezést a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban dokumentálták, míg egy japán kutatócsoport hasonló eredményeket publikált az Astrophysical Journal Letters-ben, amelyek szerint a bolygó a Vénuszhoz hasonló lehet, és felveti a lehetőségét annak, hogy a csillagászok egy nap megérthetik, miért jelent meg az élet a Földön.

Az UniSQ és brit csillagászok szerint a Gliese 12 b kiválóan alkalmas lehet arra, hogy tanulmányozzák, vajon a hűvös csillagok körül keringő Föld-szerű bolygók képesek-e megőrizni légkörüket. Dholakia szerint a felfedezés pillanatában azonnal tudták, hogy valami különlegesre bukkantak. A csillagászok a UniSQ Mt Kent Obszervatórium és az Európai Űrügynökség CHEOPS műholdjának segítségével további vizsgálatokat végeztek.

A kutatást Larissa Palethorpe, az Edinburgh-i Egyetem doktorandusza is támogatta, és a NASA kutatóival együttműködve megerősítették, hogy a Gliese 12 b Föld méretű és mérsékelt égövi bolygónak minősül. A kutatók szerint a bolygó felszínén a hőmérséklet olyan lehet, hogy folyékony víz is előfordulhat, a becslések szerint a felszíni hőmérséklet akár 42 fokos is lehet.