Ernest Hemingway, a nem túl sikeres szovjet kém

Ernest Hemingway amerikai író neve összefonódik a kalandos élettel és a markáns irodalmi munkássággal, de kevesen tudják, hogy a szovjet hírszerzés is beszervezte, bár nem vált kiemelkedő kémnek.

Hemingway utolsó éveiben gyakran beszélt arról, hogy az FBI megfigyeli, ami akkoriban paranoiának tűnhetett, de később kiderült, hogy az FBI valóban megfigyelte őt kubai kapcsolatai miatt, és ezt egy 1983-ban közzétett, 127 oldalas jelentés is alátámasztja. A Spies: The Rise and Fall of the KGB in America című könyv szerint, amelyet egy volt KGB-ügynök, Alekszandr Vasziljev írt, Hemingwayt 1941-ben beszervezte a KGB elődszervezete, az NKVD.

A spanyol polgárháború kitörése után Hemingway politikai érdeklődése erősödött fel, és tudósítóként Spanyolországba utazott, ahol az antifasizmus hatása alá került, és harcolt a Franco ellenes gerillák oldalán. Az NKVD egy New York-i ügynöke, Jacob Golos felvette vele a kapcsolatot, és Hemingway, Argo kódnevén, többször is kifejezte hajlandóságát, hogy segítsen a szovjeteknek, de végül az NKVD ügynökei rájöttek, hogy nem sok hasznuk van belőle.

Nicholas Reynolds hadtörténész, a Writer, Sailor, Soldier, Spy: Ernest Hemingway’s Secret Adventures, 1935-1961 című könyv szerzője szerint Hemingway később az amerikai hírszerzéssel is együttműködött, és az OSS több műveletében is részt vett, például átalakította halászhajóját, hogy német tengeralattjárókat keressen a Karib-tengeren. A hidegháború idején Hemingwayt kísértette korábbi együttműködése az NKVD-vel, ami befolyásolta döntéseit, és aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, ami hozzájárulhatott a fokozódó depressziójához és 1961-es öngyilkosságához.

Hemingway hatgyermekes családban nevelkedett, és öccse, Leicester Hemingway is kacérkodott az írói pályával. Leicester élete során összesen hat kötetet publikált, ezek közül a legsikeresebbnek a bátyjáról írt életrajza bizonyult, amely Ernest halálának évében, 1961-ben jelent meg. Leicester 1964-ben saját mikronemzetet alapított, az Új Atlantiszt, amely egy tutajon jött létre Jamaicától nem messze, saját alkotmánnyal és pénznemmel, de a viharok és helyi halászok miatt nem maradt fenn hosszú távon. Az Új Atlantiszban Leicester lett a köztársasági elnök, és családjával együtt éltek ott. A mikronemzet megalapításának célja részben a demokratikus intézményrendszerrel való kísérletezés, részben oceanográfiai kutatások folytatása volt. Leicester élete sem alakult a legsikeresebben, és miként bátyja 21 évvel korábban, 1982-ben ő is puskával követett el öngyilkosságot, mindkettejük döntésének hátterében súlyos betegség állt.