Tina Turner: A rock ’n’ roll királynőjének emlékezete

Egy évvel ezelőtt veszítettük el a rock ’n’ roll királynőjét, Tina Turnert, aki 83 éves korában hunyt el svájci otthonában. Az énekesnő tizenkét Grammy-díjjal és több Golden Globe-elismeréssel is büszkélkedhetett, és halála az egész világot megrázta.

Tina Turner élete során számtalan egészségügyi problémával nézett szembe, és 2023. május 24-én szervezete feladta a harcot. Az előadó munkásságával kapcsolatban egy kvízt állítottunk össze, hogy megemlékezzünk róla.

Turner élete nem volt könnyű, már gyermekkorában is nehézségekkel kellett szembenéznie. Fiatalon gyapotot szedett a családjával, a második világháború alatt elválasztották testvéreitől, majd 11 éves korában az édesanyja elhagyta őket. Az énekesnő önéletrajzi könyvében, az Én, Tina-ban beszámolt arról, hogy édesanyja menekült a bántalmazó kapcsolat elől, és úgy érezte, szülei nem szerették és nem akarták őt.

A zene már korán fontos szerepet töltött be Turner életében, de csak akkor kezdett komolyabban foglalkozni vele, amikor élőben látta fellépni Ike Turnert és a Kings of Rhythm zenekart. Első felvétele 1958-ban készült, és Tina Turner néven 1960-ban mutatkozott be a nagyközönségnek. Szólóelőadóként az első kislemeze 1964-ben jelent meg. Azonban már korábban, Little Ann néven énekelt Ike Turner Box Top című dalában.

A nagy áttörést Ike Turnerrel közösen érte el, és a kapcsolatuk a 70-es években romlott meg, amikor Ike drogfüggővé vált és bántalmazta őt. Turner 1976-ban elmenekült férje elől, és válókeresetet nyújtott be.

Az énekesnő kezdetben különböző tévés műsorokban szerepelt, és adósságait próbálta törleszteni. A várt siker azonban csak 1984-ben érkezett meg a What's Love Got to Do with It című számmal, amely három Grammy-díjat hozott számára. Ebben az időben indult második világkörüli turnéjára, filmes felkéréseket vállalt, és 1986-ban megismerte jövendőbelijét, Erwin Bach-ot.

Turner egészségügyi problémákkal is küzdött, többek között veseelégtelenséggel, agyvérzéssel és bélrákkal. Férje végül felajánlotta neki az egyik veséjét, és 2017-ben veseátültetésen esett át, de állapota tovább romlott.

Az énekesnőnek az Egyesült Államokban is sok rajongója volt, de Európában különösen nagy sikereket ért el. Ennek köszönhetően 2013-ban svájci állampolgárrá vált. Halálának első évfordulóján kvízünkkel emlékezünk meg róla.

Tina Turner az első fekete nő volt, aki a Rolling Stone magazin címlapján szerepelt, és 73 évesen a Vogue legidősebb címlapmodelljeként is történelmet írt. Az ikonikus énekesnőnek két vér szerinti gyereke volt, és összesen két unokája és öt dédunokája született, ám egyikőjükkel sem találkozott haláláig.

(Borítókép: Tina Turner koncertet ad a Shoreline Amphitheatre-ben 1997. május 23-án Mountain View-ban, Kaliforniában. Fotó: Tim Mosenfelder / Getty Images)