Morgan Spurlock dokumentumfilm-rendező életét vesztette

Csütörtökön elhunyt Morgan Spurlock, aki a McDonald’s-kísérletéről szóló Super Size Me dokumentumfilmjével vált világhírűvé.

Morgan Spurlock 53 éves korában, rákbetegség szövődményeibe halt bele. A Variety és a New York Times is beszámolt a halálhírről, amit a rendező családja is megerősített. Craig Spurlock, aki testvére több projektjében is közreműködött, így emlékezett meg róla: "Egy igazi kreatív zsenit, és egy különleges embert veszített el ma a világ. Nagyon büszke vagyok, hogy együtt dolgozhattam vele". Hozzátette, hogy Morgan művészetével, ötleteivel és nagylelkűségével sokat adott a világnak.

A dokumentumfilmes 1970. november 7-én született, és a New York-i Egyetemen szerzett diplomát filmművészetből. A Super Size Me című filmjében, amelyben egy hónapon át kizárólag a McDonald’s ételeit fogyasztotta, és amelynek következtében jelentős súlygyarapodást, depressziót és májműködési zavarokat tapasztalt, 2004-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában. A McDonald’s a film hatására eltávolította a „szuper méretű” menüopciót kínálatából. A film forgatása során Spurlock bizonyos feltételeket is megszabott magának, például kizárólag azt ehette és ihatta (beleértve a vizet is), amely a McDonald’s választékában szerepelt, és nem utasíthatta vissza a “szuper méretű” opciót, ha azt felajánlották neki. A kísérlet végére Spurlock 25 kilót hízott, depresszióban és májműködési zavarokban szenvedett. A film 65 ezer dollárból készült, és 22 millió dolláros bevételt hozott a mozipénztáraknál világszerte, és egyes iskolákban tanórai anyag lett.

Spurlock a Super Size Me sikerét követően további dokumentumfilmeket és televíziós sorozatokat készített Warrior Poets produkciós cégével, összesen közel 70 alkotást. Munkái gyakran foglalkoztak ellentmondásos és aktuális témákkal, mint például az Egyesült Államok afganisztáni háborúja (Where in the World Is Osama bin Laden?), a minimálbér és a bevándorlók munkája (30 Days), a fogyasztók marketingre való fogékonysága (The Greatest Movie Ever Sold), az idősek gondozása, valamint a szerencsejáték. Foglalkozott továbbá a családi gazdaságok kihívásaival, a trófeavadászattal és a testmódosítással (7 Deadly Sins), valamint a családi gazdaságokra gyakorolt vállalati nyomással (Super Size Me 2: Holy Chicken!).

A világ egyik legsikeresebb fiúegyüttesének, a One Directionnek rajongói Spurlocknak köszönhetik a 2013-ban bemutatott One Direction: This Is Us című koncertfilmet.

2017 decemberében, a #MeToo mozgalom hatására, Spurlock nyilvánosan számot vetett saját bűneivel, lemondott a Warrior Poets vezetéséről, és ezzel gyakorlatilag befejeződött dokumentumfilmes karrierje. Daganatos betegséggel kezelték az utóbbi hónapokban.

Spurlockot két gyermeke, Laken és Kallen, édesanyja, Phyllis Spurlock, édesapja, Ben (Iris), testvérei, Craig (Carolyn) és Barry (Buffy), több unokahúga és unokaöccse, valamint korábbi házastársai, Alexandra Jamieson és Sara Bernstein gyászolja.

Az 1970. november 7-én született Spurlock drámaíróként kezdte pályafutását, majd létrehozta az I Bet You Will című internetes sorozatot, amelyben a közönség tagjai pénzért kaszkadőrmutatványokban vettek részt. A 2002-es webcastokat, amelyekben egyeseket arra biztattak, hogy 235 dollárért egyenek meg egy egész üveg majonézt, vagy vegyenek be egy adag csukamájolajat, végül az MTV vásárolta meg.