Áramütéssel szoknának le a sófogyasztásról a japánok

Egy japán cég, a Kirin új találmányával, egy elektromos kanállal kísérletezik, amely növeli a só érzékelését a nyelven, és így hozzájárulhat az egészségesebb életmódhoz.

A Kirin által kifejlesztett eszközt, amelyet elektromos sókanálnak neveznek, kezdetben 200 darabban kínálják, és terveik szerint június után újra gyártásba kezdenek. A kanalat Homei Miyashita, a tokiói Meiji Egyetem professzora és csapata tervezte, céljuk a sóbevitel csökkentése mellett az ízélmény megőrzése.

A készülék gyenge áramütéssel koncentrálja a nátriumion molekulákat a nyelvre, ezzel növelve az étel sótartalmának érzékelését, ami akár 50 százalékkal is emelheti a só ízének érzékelését. A Kirin cég már korábban is foglalkozott az elektrostimulációval, és 2022-ben tengerimalacokon végzett kísérleteket elektromos evőeszközökkel, amelyek 2023-ban Ig-Nobel-díjat is nyertek.

Japánban az átlagos napi sófogyasztás körülbelül 10 gramm, ami az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának duplája, így a találmány hasznos lehet az egészségesebb életmód elősegítésében. Dr. Homei Miyashita célja az ízinformációk elektromos impulzusokká alakítása, az ízérzékelés megváltoztatása és az ízek digitalizálása, amelynek eredményeképpen digitális tartalmakat is megkóstolhatunk.

(Borítókép: A Kirin Holdings egyik alkalmazottja és Homei Miyashita professzor bemutatja az elektromos kanalat, amely képes fokozni az ételek sós ízét Tokióban 2024. május 20-án. Fotó: Tom Bateman / Reuters)