Donáth Anna nem írja alá a közmédia nyilatkozatát, de részt vesz a vitán

Donáth Anna, a Momentum politikusa bejelentette, hogy részt fog venni az MTVA által május 30-ára meghirdetett EP-listavezetők vitáján, azonban nem hajlandó aláírni a közmédia által kért nyilatkozatot. A politikus szerint lelkiismereti okokból nem teheti ezt meg, mivel úgy érzi, hogy ezzel korlátoznák szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát.

Donáth Anna kifejtette, hogy a lelkiismerete és a képviselői esküje egyaránt megtiltja számára, hogy lemondjon a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságáról. A közmédia által kért nyilatkozatban el kellene ismernie, hogy tisztában van a műsor részleteivel és feltételeivel, és elfogadja, hogy amennyiben ezeket nem teljesíti, kizárhatják a műsorból.

Ezzel szemben Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, aki szintén részt kíván venni a vitán, aláírta a közmédia által kért nyilatkozatot, de ehhez hozzáfűzte a vita körülményeivel kapcsolatos kifogásait is. Magyar Péter kifogásolta, hogy a szabályzat szerint egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e, és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy az MTVA kollégái a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől.

Ha belém fojtják a szót vagy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét kizárják a nyilvános vitából, lelkük rajta. Mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia – mondta Magyar Péter, hozzátéve, hogy a Várkert Bazárhoz tervezett tüntetést így is megtartják.

A köztévé által szervezett nyilvános vitát május 30-án tartják meg a Várkert Bazárban. Az adás este nyolckor kezdődik, és az M1 közvetíti élőben. Tervezett időtartama körülbelül 100 perc lesz.

(Borítókép: Donáth Anna 2024. január 28-án. Fotó: Németh Kata / Index)