Donáth Anna: Egyetlen vezetőtől se várjuk azt, hogy egy homogén masszát gyúrjon Magyarországból

A Momentum elengedte a választási kampányt?

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője szerint a párt nem hagyta abba a választási kampányt, és bár a Facebook-oldalukon nem láthatóak a vidéki kampányfórumok, az Instagram-oldalukon naponta közzéteszik, merre járnak. A Momentum politikusai az országot járják, és a családi piknikekkel új választókat is elérnek, akik a gyerekeiket viszik a játszótérre vagy kutyát sétáltatnak. Donáth Anna szerint ezek a közvetlenebb, személyes találkozások sokkal jobban bejöttek a párt számára, és sok emberrel találkoztak így, akik még nem is hallottak a Momentumról vagy nem tudták, hogy választások lesznek június 9-én.

A Momentum és a Tisza Párt közötti különbségek

A Momentum és a Tisza Párt kampányai összehasonlíthatatlanok. Donáth Anna szerint Magyar Péterre az emberek kíváncsiak, de ő öt év európai parlamenti munka után nem a nulláról kell bizonygatnia alkalmasságát. A Momentum nem versenyez Magyar Péterrel, és az országos hálózatépítés terén is sikereket értek el, például Hajdú-Bihar és Zala megyében, ahol a helyi jelöltek momentumos színekben indulnak. Donáth Anna elmondása szerint Magyar Péter tevékenységét elképesztőnek tartja.

A Momentum szavazói és az EP-választás

Donáth Anna szerint a Momentum szavazói kritikusak, de megvannak, és ez június 9-én ki fog derülni. A párt bátran vállalja fel az egyenjogúság és a szabadságjogok védelmét, és ebben különböznek a többi párthoz képest. Az EP-választáson a Momentum két mandátumra számít, és Donáth Anna vállalni fogja a felelősséget, bármi is történjen, és arra kéri a választókat, hogy térjenek vissza erre a kérdésre június 9-e után. Ha a választáson nem sikerül legalább két mandátumot szerezniük, ígéri, vállalja majd a felelősséget, de arra a kérdésre, hogy lemondana-e, nem válaszolt egyértelműen.

Az Európai Unió és a nemzetállamok

A Momentum szerint erős Európai Unió csak erős nemzetállamok közös akaratán és együttműködésén alapulhat. Az Európai Egyesült Államok nem valósulhat meg Európában, de a mélyebb integráció elengedhetetlen. A Momentum szerint az EU-nak nagyhatalomként kell viselkednie, és több területet, mint például a biztonság, a külpolitika és a fiskális politika, uniós hatáskörbe kellene adni. Donáth Anna hozzátette, hogy míg Európai Unió van, addig nincs háború, ami egyelőre beigazolódott, és az unió területén nincs háború. Ezenkívül jólétet és biztonságot ígértek, és szerinte ezen a két területen még lenne hova fejlődni.

A Momentum és az önkormányzati választások

A Momentum nem bánta meg, hogy nem csatlakozott a DK–MSZP–Párbeszéd szövetséghez, mert nem tudták volna felvállalni a politikai kultúrát. Az önkormányzati választáson azonban országos megállapodást kötöttek, mert a helyi munka és együttműködés számít. A Momentum a helyi csapatok együttműködését és a tiszta politikát tartja fontosnak.

A Momentum jövője és a politikai együttműködések

A Momentum nem tervez újra összebútorozni a többi párttal, mert a választók elutasították ezt a modellt. A párt helyi civileket és függetleneket von be a politikába, és helyi közösségeket hoz létre. Donáth Anna szerint egy új és hiteles együttműködés szükséges, és egyetlen vezetőtől sem várják el, hogy egy homogén masszát gyúrjon Magyarországból. A Momentumon belül mindig mindenről van vita, és büszkék arra, hogy náluk lehet vitázni, és nem egy ember dönt mindenről.

A Momentum és a főpolgármester-jelöltek

A Momentum támogatja Karácsony Gergelyt, de a főpolgármester úgy döntött, hogy egy másik listán indul. Donáth Anna szerint a fővárosi vezetésben részt vett momentumos szakemberek, és a szakmai munkát a jövőben is támogatják, de Karácsony Gergely politikai döntéseivel nem értenek egyet, és rengeteg kritikájuk van vele szemben. A status quo nem bukott meg annyira, hogy szembemenjenek Karácsony Gergellyel, és Vitézy Dávid ajánlata szerintük nem rossz, de a megjelenése és a csapata felvet kérdőjeleket. A választók majd eldöntik, hogy melyik ajánlatban bíznak jobban. A Momentum elnökségében vita van arról, hogy át kellene-e pártolni Vitézy mögé, de Donáth Anna szerint a párt büszke arra, hogy náluk lehet vitázni.

Az LMP és a Momentum közötti különbségek

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint az LMP az egyetlen párt, amelyik őszinte azzal kapcsolatban, hogy miről is szólnak az európai parlamenti választások. Ungár Péter beszédében kritizálta a Momentumot, mondván, hogy aki fél az elveszett szavazattól, annak nem a Momentum fővárosi listájára kellene szavaznia, mivel az elveszett szavazatnak tekinthető. Ungár szerint az LMP-re szavazni nem elveszett szavazat, mert még egy zöld szavazat nincs. Az LMP európai parlamenti választás programbemutatóján Ungár Péter hangsúlyozta, hogy a politikának a vita mellett az is fontos része, hogy miben lehet kompromisszumot kötni, de bizonyos területeken, mint például a klímaváltozás elleni harcban, nem kötnek kompromisszumot.