Debrecen lehet az új Közlekedési Múzeum otthona

Lázár János, a kormány országjáró körútjának keretében, a Debrecen Televízióban beszélt arról, hogy a kormány Debrecenben tervezi az új Közlekedési Múzeum felépítését, 150 milliárd forintos beruházással, a BMW-gyár közelében.

Schneller Domonkos, a Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy a múzeum partnere lenne a vidéki bővülésnek, és Debrecenben is képesek lennének egy jó kiállítást létrehozni. Schneller kiemelte, hogy a múzeumnak 70 ezer darab műtárgya van, és bár az összes jármű kiállításához több százezer négyzetméterre és több ezer milliárd forintra lenne szükség, minden lehetőség, amivel a járművek egy részét ki lehetne szabadítani a raktárakból, üdvözlendő. A főigazgató hozzátette, hogy a Közlekedési Múzeum már most is hálózatos múzeum, vidéki telephelyekkel, és minden bővülésnek örülnek, de a döntést végül a kormány hozza meg.

A múzeum vezetője arról is beszélt, hogy szeretnék minél több zárva tartó telephelyüket megnyitni, mint például a Ganz Öntödei Múzeumot, amely jelenleg roskadozik, és amelynek felújítását Lázár építés- és közlekedésügyi miniszter is támogatja, bár a megvalósulás költségvetési kérdés.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum korábbi vezetője és jelenlegi főpolgármester-jelölt, Lázár múzeumos felvetését kommentálva úgy nyilatkozott, hogy ez egy újabb hadüzenet Budapestnek, és a múzeumot egy autóval megközelíthető, világvégi autópálya-csomópont mellé költöztetnék. Vitézy szerint a kőbányai Északi Járműjavító lenne a legjobb helyszín, ahol a magyar közlekedéstörténet legfontosabb epizódjai is kötődnek.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a múzeum jelenlegi helye, Budapest, már csak a tervezésre költött milliárdok miatt is megfelelő.