A légúti megbetegedések aktuális helyzete Magyarországon

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által közzétett legfrissebb adatok szerint a 20. héten csökkent az orvoshoz forduló influenzaszerű és akut légúti fertőzéses betegek száma.

A 2024. május 13. és 19. közötti időszakban 4.800 beteg kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel, míg az akut légúti fertőzések esetében 114.790 beteg fordult orvoshoz. Ez a szám az előző héthez képest csökkenést mutat, hiszen akkor még 6400, illetve 118.900 beteg keresett orvosi segítséget ezekkel a panaszokkal.

Az akut légúti fertőzések korcsoportonkénti megoszlása a következőképpen alakult: az 0-14 éves gyermekkorúak tették ki a betegek 50%-át, a 15-34 éves fiatal felnőttek a betegek 24,7%-át, a 35-59 évesek a betegek 16,3%-át, míg a 60 év felettiek a betegek 9%-át.

Az influenzaszerű megbetegedések esetében az 0-14 éves korosztály a betegek 28,6%-át, a 15-34 évesek a betegek 30%-át, a 35-59 évesek a betegek 26,6%-át, míg a 60 év felettiek a betegek 11,5%-át képezték.

Laboratóriumi adatok alapján az influenzavírus által okozott megbetegedéseket Budapest és Csongrád-Csanád megyében diagnosztizálták.

A légúti figyelőszolgálat adatai szerint a 20. héten 80 beteget vettek fel kórházba súlyos akut légúti fertőzés miatt, ezen belül 10 fő részesült intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő betegek közül egy esetben influenza, kettő esetben RSV, három esetben pedig a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedés hátterében.

A szennyvizek koronavírus koncentrációja országos szinten alacsony maradt, és a 20. héten stagnált. A legtöbb mintában a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja a kimutatási határ alatt volt, azonban Budapest és néhány más város esetében enyhe emelkedő tendenciát figyeltek meg, míg Szeged, Szekszárd és Miskolc esetében csökkenést észleltek.

Az NNGYK szerint a COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja az országos átlagban a 20. héten stagnált, és minden vizsgált mintában a kimutatási határ alatt maradt. Az influenza esetszámok emelkedésére szintén nem kell számítani a közeljövőben.

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Februártól a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt, a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. A variánsvizsgálatok − elégséges vírus-koncentráció esetén – folytatódni fognak.