Holdszivárvány ékeskedett az éjszakai égbolton

A csütörtöki esőzések után a telihold fényében különleges természeti jelenség, a holdszivárvány gyönyörködtette az éjszakai égboltot. Az Időkép.hu beszámolója szerint a szivárványok esti órákban jelentek meg, és a napnyugta utáni időszakban is megcsodálhatóak voltak.

A holdszivárvány létrejöttéhez erős holdfény szükséges, amely leginkább telihold idején áll fenn, valamint alacsony holdállásra van szükség. Az esőcseppeken megtörő fény által kialakuló jelenség ritkán figyelhető meg, főként a fényszennyezéstől mentes területeken.

A Kiderül.hu előrejelzése alapján pénteken a zártabb felhőzet és az összefüggőbb csapadékzóna észak, északkelet felé halad tovább. A felhőzet mögött azonban gomolyfelhő-képződés várható, és újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki, melyeket helyenként felhőszakadás is kísérhet. Északkeleten heves zivatarok is előfordulhatnak. A nap folyamán azonban szinte mindenhol kisüt a nap, és csak a záporok, zivatarok környezetében várható erősebb, viharos légmozgás.

A hőmérsékletek tekintetében általában 21 és 27 fok között alakulnak a csúcsértékek, de a tartósabban csapadékos területeken hűvösebb időre kell számítani. Késő estére 14 és 19 fok közötti értékekre mérséklődik a hőmérséklet.