A 2024-es cannes-i filmfesztivál összefoglalója

Varga Ferenc, Onozó Róbert (Cannes)

A 2024-es cannes-i filmfesztivál utolsó napjai is igazolták, hogy még egy gyengébb évben is a világ legjobb filmjei gyűlnek össze itt. A fesztivál ezúttal talán kevesebb sikert aratott, mint az előző három évben, de a tapasztalatok szerint az év végén mégis ezek a filmek kerülhetnek előtérbe.

A versenyprogram az utolsó napokban is tartogatott meglepetéseket, mint például egy amerikai függetlenfilmet, a Gazer-t, egy villanyszerelő rendezésében, egy giccsmentes, brutálisan őszinte menekült-történetet, a To A Land Unknown-t egy palesztin rendezőtől, valamint egy belga #metoo drámát, a Julie Keeps Quiet-ot, amely a tenisz világában játszódik, és ahol a főhős igazság elfojtása adja a dráma középpontját.

Különleges volt, hogy a versenyprogram két nagyágyút, az indiai All We Imagine As Light-ot és Mohammad Rasoulof The Seed of the Sacred Fig-jét az utolsó napra tartogatta, bár ezeket a filmeket már nem sikerült megtekinteni.

Gilles Lellouche, Árpa Attila francia hasonmása, az évtizedeket átölelő Beating Hearts című gengszterrománcát vitte színre, Adèle Exarchopoulos és François Civil főszereplésével. Lellouche rendezőként még bizonytalanságot mutat, és a film, bár versenyprogramba került, egyenetlen és közhelyektől sem mentes love storyként jellemezhető.

A brazil Motel Destino egy lucskos, fülledt erotikus thriller, amely A postás mindig kétszer csenget cselekményét helyezi át egy neonfényes tengerparti szexmotelbe. Karim Ainouz rendezője tavaly is részt vett a cannes-i versenyprogramban, de akkor egy Jude Law és Alicia Vikander főszereplésével készült kosztümös királydrámával, a Firebrand-del.

A fesztivál során a Monte Cristo grófja legújabb francia feldolgozását is megtekinthettük, amely az év egyik nagy kasszasikere lehet Franciaországban, és streamingen keresztül találhatja meg a közönségét más országokban. A film igényes adaptáció, Pierre Niney és Anamaria Vartolomei főszereplésével.

A kilencrészes podcast-tudósításunkban személyes kedvenceinket is összefoglaltuk, többek között egy Demi Moore főszereplésével készült testhorrorral, egy fiatal Donald Trumpot alakító Sebastian Stannel, egy Magyarországon is elképzelhető román drámával, és Timothée Chalamet orosz származású kisöccsével. A fesztivál élményeit követő évben is folytatjuk.