A főpolgármester-jelöltek népszerűségét mérő kutatás

A korábban több politikai témában is kutatást végző cég most a budapesti főpolgármester-jelöltek népszerűségét vizsgálja, beleértve a lehetséges visszalépéseket is.

Orbán Viktor és Magyar Péter népszerűségét, valamint a főpolgármester-jelölti verseny Karácsony-Vitézy és Karácsony-Szentkirályi párosra szűkülését méri az a kutatócég, amely korábban a migránspárti Brüsszelről, Novák Katalin lemondásáról és az LMBTQ-jogok szigorításáról is készített felméréseket. A kutatás főként a budapesti önkormányzati választásra fókuszál, és többek között azt vizsgálja, hogy Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid visszalépése milyen hatással lenne Karácsony Gergely esélyeire a június 9-i választáson.

A kutatást végző Telefonos Panel az Amarone Kft-hez köthető, és a kegyelembotrány idején Novák Katalin lemondásának szükségességét, később pedig a "gyermekvédelmi" törvény szigorítását és Magyar Péter népszerűségét is vizsgálta. A kutatás során a válaszadókat először a négy főpolgármester-jelölt közül választásra kérték, majd két külön kérdésben csak Karácsony Gergely és Vitézy Dávid, illetve Karácsony Gergely és Szentkirályi Alexandra között kellett dönteniük.

A Republikon Intézet legfrissebb felmérése szerint a biztos pártválasztók körében Karácsony vezet 40 százalékkal, mögötte Szentkirályi 30, Vitézy 25, és Grundtner 3 százalékkal áll. A Publicus Intézet szerint a visszalépésekkel Karácsony Gergely járna a legjobban, mivel Szentkirályi visszalépése esetén Vitézy támogatottsága nőne, de Karácsonyé is, és ha Vitézy lépne vissza, Karácsony előnye még nagyobb lenne.

A kutatásban a válaszadók politikai beállítódását és szavazási fegyelmezettségét is felmérték, valamint arra voltak kíváncsiak, hogy a válaszadók szerint Budapest milyen irányba halad, és mi aggasztja leginkább a fővárosban élőket. Orbán Viktor és Magyar Péter, valamint a három legnépszerűbb főpolgármester-jelölt személyes megítélését is értékelték, és arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók melyik párt listájára szavaznának a fővárosi közgyűlés tagjainak választásakor.

A főpolgármester-választással kapcsolatos kérdések között szerepelt, hogy melyik szempont a fontosabb: megakadályozni, hogy a "korrupt Orbán-kormány" átvegye a hatalmat Budapest felett, vagy változásra van szükség új, független szakmai vezetéssel. A Lánchíd-ügyre vonatkozó kérdés is felmerült, valamint a jelöltekhez társított jellemzők és értékítéletek. A kutatás végén a résztvevőknek arra is válaszolniuk kellett, hogy támogatnák-e a 10 évnél idősebb járművek kitiltását Budapest belső részéből.

A hvg.hu szerint a kutatócég, amely az Amarone Kft-hez köthető, állításuk szerint a kormánynak, pártoknak közvetlenül nem dolgozik, mégis pont a Fidesznek fontos témákat szondázzák. A kutatás során a válaszadók politikai beállítódását is felmérték, ahol megkérdezték, hogy „hová sorolná magát az alábbiak közül: következetesen baloldali, baloldali, inkább középen áll, jobboldali, következetes jobboldali”. Emellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók szerint „ma Budapesten inkább jó vagy inkább rossz irányba mennek a dolgok”, illetve azt, hogy „ha Budapest helyzetére gondol, ön szerint mi az, ami a leginkább dühíti vagy aggasztja az itt élő embereket?”.

A Telefonos Panel tulajdonosa, az Amarone Kft. már április végén is rákérdezett, kire szavazna a válaszadó egy Karácsony Gergely–Szentkirályi Alexandra-, illetve egy Karácsony Gergely–Vitézy Dávid-meccsen. Akkor kérdezték azt is, hogy a válaszadók szerint Orbán valóban megőrzi-e a békét, távol tartja-e a háborút, védi-e a családokat és gyerekeket, és arra is kíváncsiak voltak, hogy szerintük ki a családi értékek erősebb védelmezője: Orbán, Gyurcsány vagy Magyar.

„A kormány semmilyen közvélemény-kutatást nem rendelt” – válaszolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ áprilisban a Telexnek, amikor azt kérdezték, adott-e a kormány megbízást a kutatás elvégzésére, és ha igen, az mennyibe kerül. Februárban az Amarone Kft. egyik divíziója, a Call Express Közvélemény-Kutató Intézet végezte azt a kutatást is, amikor arról kérdezték az embereket, hogy a kegyelmi ügy miatt le kell-e mondania Novák Katalinnak.