Elkobozzák a balatonszabadi polgármesterjelölt hamis érettségi bizonyítványát

Elkobozzák Bartos Tibor balatonszabadi polgármesterjelölt hamis érettségi bizonyítványát, aki korábban a helyi Fidesz alelnöke volt, de az év elején felfüggesztette tagságát és 2024-ben független képviselőként indul a választáson.

Bartos Tibor, a balatonszabadi Fidesz-csoport korábbi alelnöke, hamis érettségi bizonyítvány birtoklása miatt került a hatóságok látókörébe. A 24.hu információi szerint Bartos 2004-ben egy hamis bizonyítvánnyal jelentkezett a Neumann János Egyetem kecskeméti intézményében indított temetkezési vállalkozói képzésre, és a nyomozás csak 2022-ben indult ellene. Egy másik, közokirat-hamisítással kapcsolatos ügye is van, amelyet a Siófoki Járási Ügyészség felfüggesztett.

A 2019-es önkormányzati választáson a balatonszabadi polgármesteri posztért folyó verseny rendkívül szoros volt, mindkét jelölt, Hosszú-Kanász Eszter és Király Kálmán egyaránt 535 szavazatot kapott, így megismételték a voksolást. A második körben Hosszú-Kanász Eszter nyerte a szavazatok 57 százalékát.

Bartos Tibor a Fidesz-tagságát az év elején felfüggesztette, és nem kívánt nyilatkozni a hamis érettségijével és a közokirat-hamisítással kapcsolatos eljárásról. A Fidesz Balatonszabadi csoportjának vezetője, Vincze Péter Imre elmondta, hogy Bartossal azóta nem találkozott és nem is beszélt. Információink szerint Bartos körülbelül másfél évvel ezelőtt csatlakozott a Fidesz-csoporthoz, és később alelnökké választották.

A Fidesz Somogy megyei választmánya 2024 elején már nem támogatta Bartos és társainak indulását a párt színeiben. Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, a megyei választmány alelnöke szerint a döntés nem tartozott a választmány kompetenciájába, mivel Bartos már a kampány előtt kérte párttagságának felfüggesztését.

A Siófoki Rendőrkapitányság határozata alapján a Bartos által felhasznált érettségi bizonyítvány hamis volt, mivel a kiállító iskola, a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola azt nem állította ki. A nyomozást a Siófoki Rendőrkapitányság 2022. december 6-án megszüntette, mivel a cselekmény büntethetősége 2007-ben elévült. A Kecskeméti Járási Ügyészség 2024 áprilisában indítványozta a hamis bizonyítvány elkobzását, amit a Kecskeméti Járásbíróság május 2-án elrendelt, és a határozat május 22-én véglegessé vált. A bíróság döntése értelmében a bizonyítványt hamarosan megsemmisíthetik.

Bartos Tibor jelenleg is jelölt Balatonszabadiban, és bár függetlenként indul a négy fős, szorosnak ígérkező versenyben, korábban tagja volt a helyi Fidesznek.