Minden egyes lépésünkre emlékezni fog az új Windows

Bemutatkoztak a Copilot+PC-k, amelyek ARM architechturára épülő Snapdragon X Elite chipekkel és minden korábbinál erősebb MI-képességekkel forradalmasítanák a számítógépek piacát – a Microsoft egyik windowsos fejlesztése azonban már most kiverte a biztosítékot a felhasználóknál, annak széleskörű bevezetése ugyanis a szakértők szerint felérhet egy adatvédelmi katasztrófával.

A Microsoft a hét elején hivatalosan is leleplezte legújabb termékcsaládját, a Copilot+PC-ket, amelyek az ARM-architektúrájú Snapdragon X Elite chipeknek köszönhetően jelentős teljesítménynövekedést és csökkentett energiafogyasztást ígérnek. Az új windowsos laptopokban a beépített Copilot, a Microsoft MI-alapú asszisztense is helyet kapott, amelynek Recall nevű funkciója képes visszaidézni a laptopon korábban végzett műveleteket, legyen szó weboldal-látogatásról vagy időjárás-ellenőrzésről.

Adatvédelmi rémálom

A Recall funkció működéséhez a számítógép néhány másodpercenként képernyőképeket készít, amiket aztán elemez, ami adatvédelmi aggályokat vet fel. A Microsoft szerint a Recall csak a hamarosan megjelenő Copilot+ PC-ken lesz elérhető, mivel működéséhez neurális feldolgozó egység (NPU) szükséges, amely lehetővé teszi, hogy az eszköz offline is működjön. Az Egyesült Királyság adatvédelmi felügyelőssége nem tartja a funkciót kellően biztonságosnak, ezért vizsgálatot indítottak a Microsofttal szemben.

Dr. Kris Shrishak, mesterséges intelligencia és adatvédelem tanácsadó szerint a Recall funkció bevezetése adatvédelmi rémálom lehet, mivel az MI teljes betekintést nyerhet a felhasználók magánéletébe, és a hackerek számára is célponttá válhat. Felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha a képernyőn bizalmas információk jelennek meg, vagy egy videóhívás során automatikusan rögzítésre kerülnek a résztvevők, de a Microsoft még nem adott ki hivatalos választ ezekre a kérdésekre.

Szerintük a felhasználók kezében lesz az irányítás

A Microsoft szerint a Recall egy opcionális élmény, amelyet adatvédelmi és biztonsági szempontból helytállónak terveztek. A vállalat hangsúlyozza, hogy a felhasználók korlátozhatják a gyűjtött pillanatfelvételeket, és az adatokhoz kizárólag ők férhetnek hozzá, mivel a számításokat a készüléken belül végzik el. A Copilot a GPT-4o-t is alkalmazza majd a természetesebb kommunikáció érdekében. A Copilot+PC-ket a Microsoft partnereinél már előrendelhetik az érdeklődők, a forgalmazás pedig június 18-án kezdődik.