Az ötvenes nők boldogságának titka

Egy friss kutatás eredményei szerint az ötvenes éveikben járó nők kevésbé szoronganak, mint fiatalabb társaik. Bede Zsuzsanna terapeuta szerint ez az életszakasz hozhatja meg a nők számára a felszabadultságot és az önmagukkal való foglalkozás örömét.

A társadalmi változásoknak köszönhetően ma már az ötvenes nők is értékesnek és fontosnak érzik magukat a közösségben. Bede Zsuzsanna szerint a menopauza már nem a nőiség végét, hanem egy új fejezet kezdetét jelenti. A gyerekek felnőtté válása után a nők több időt szentelhetnek saját magukra, például a külsejük ápolására vagy sportolásra, ami korábban nehezebben volt kivitelezhető. Ebben az életszakaszban a nők gyakran jobb anyagi helyzetben is vannak, mint korábban.

A terapeuta tapasztalatai szerint a fiatalabb nők sokkal több elvárással szembesülnek, amelyek szorongást kelthetnek bennük. A 30-as, 40-es éveikben járó nők körében gyakori a szorongás, ami a terapeuta páciensei között is megfigyelhető.

Az ötvenes nők jobban elfogadják a korral járó külső változásokat és nem érzik kényszernek a közösségi médiában uralkodó szépségideálokkal való versengést. Bede Zsuzsanna szerint ez a generáció már túl van a gyermekvállalás nyomásán és könnyebben elfogadja önmagát, mivel kevesebb teher nehezedik rájuk, mint fiatalabb társaikra.