A női önismeret és önszeretet útjai

Meztelen nők, akik tükörrel a kezükben vizsgálják a nemi szervüket, és közösen maszturbálnak, miközben senki sem ér a másikhoz – ezek a Bodysex workshopok jelenetei, amelyeket Betty Dodson, az amerikai szexedukáció egyik ismert alakja dolgozott ki. A módszer középpontjában a szexuális önismeret és önszeretet áll, amelynek elsajátítása nem igényel partner jelenlétét.

A hetvenes években indult workshopokat ma már online is elérhetők, és a világ számos pontján adják tovább a trénerek. Magyarországon Pallagi Eszter honosította meg a módszert, aki korábban nem a szexualitás területén dolgozott, de saját tapasztalatai és Betty Dodson könyvei által inspirálódva vált a módszer magyarországi képviselőjévé. Pallagi Eszter szerint a nők élménye a saját testükről és a szexről hasonló a világ különböző pontjain: sok szégyen és alapvető információk hiánya övezi a témát.

Genitális felszabadulás

Betty Dodson, aki a feminizmus második hullámában vált ismertté, a női orgazmust a nemek közötti egyenlőség egyik fontos eszközeként kezelte. A nőknek azt hirdette, hogy ismerjék meg és szeressék meg a saját testüket, és sajátítsák el a szexuális örömszerzés képességét. Dodson 1978-ban megjelent "Liberating Masturbation" című könyve fontos underground bestseller lett, és későbbi könyvei is nagy példányszámban keltek el.

A workshopokon a résztvevők meztelenül vesznek részt, és a program egy beszélgető körrel kezdődik, ahol mindenki megoszthatja érzéseit a testével és az orgazmussal kapcsolatban. Ezt követi egy anatómiai óra, majd a vulva megtekintése a többiek jelenlétében. Pallagi Eszter szerint sok nőnek nincs kapcsolata a vulvájával, vagy szorongást keltőnek tartja annak kinézetét.

Magunkkal szexuálisnak lenni

A női maszturbáció a hetvenes években még tabunak számított, de a Bodysex workshopok célja, hogy a nők megtanulják értékelni a testüket és szexuális lényként elfogadni magukat. A közös maszturbálás során a résztvevők megfigyelhetik egymás mozdulatait és hangjait, ami segít levetkőzni a szégyent és a teljesítménykényszert.

Pallagi Eszter szerint a női szexualitás önmagában is létezik és értékes, és fontos, hogy a nők jó kapcsolatban legyenek a saját szexualitásukkal. A workshopok segítenek a nőknek abban, hogy világosabban tudjanak kommunikálni a vágyaikról, ezzel is segítve a férfi partnereiket.

Jobb orgazmus, jobb világ

A workshopok nemcsak a testi, hanem az érzelmi munkát is magukban foglalják, és hatással vannak az egész személyiségre. Dodson szerint a gyönyörélmények segíthetnek jobb emberré válni. Pallagi Eszter tapasztalatai szerint a workshopokon részt vevő idősebb nők is teljesen szexuálisak, és a test változásait újra és újra meg kell tanulni elfogadni és kezelni.