Az Ethereum ETF-ek felé tett lépés az USA-ban

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) egy fontos szabálymódosítást hagyott jóvá, amely megkönnyítheti az ethereum alapú tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) piacra lépését, bár az ethereum árfolyama nem mutatott jelentős változást a döntésre reagálva.

Az SEC által csütörtökön jóváhagyott szabálymódosítás lehetővé teszi az ethereumot követő ETF-ek piacra lépését, amely a bitcoin ETF-ek sikerét követően újabb mérföldkőnek számít a kriptovaluták befektetési eszközként való elismerésében. A bitcoin ETF-ek már több mint 12 milliárd dollárnyi nettó tőkebeáramlást generáltak, és a piaci szereplők régóta várták az ethereum alapokkal kapcsolatos döntést.

A SEC által jóváhagyott kérelmek nyolc különböző ethereum alap jegyzésére vonatkoznak, de a végzés nem határozza meg a kereskedés megkezdésének időpontját, és nem is hagyja jóvá magukat az alapokat. A piaci várakozások szerint az ethereum ETF-ek mérete kisebb lesz, mint a bitcoin alapoké, tekintettel arra, hogy a Grayscale Ethereum Trust jelenleg körülbelül 11 milliárd dollár eszközzel rendelkezik.

Az Ethereum hálózat lehetőséget biztosít a "stakingre" is, amely során a befektetők kamatot szerezhetnek az ethereum-állományukon keresztül, de az ETF-ek valószínűleg nem vehetnek majd részt ebben az Egyesült Államokban. A SEC korábban pert indított a Coinbase és a Kraken ellen, állítva, hogy a staking-as-a-service ajánlatok be nem jegyzett értékpapíroknak minősülnek. Az Ark, a Fidelity és a Grayscale frissítette az ETF-re vonatkozó beadványait ebben a hónapban, és kivette a stakinget az ajánlataiból, ami csökkentheti az ethereum ETF-ek iránti érdeklődést.

A csütörtöki döntés ellenére az ethereum árfolyama 1,8 százalékot esett, bár a hét elején már közel 20 százalékot ralizott a döntéssel kapcsolatos spekuláció hatására. Az SEC szabálymódosítása nem garantálja, hogy minden alapot sikeresen be is fognak vezetni. Az ethereum ETF-ekre vonatkozó kérelmek nem terjednek ki az Ethereum hálózaton futó más kriptoprojektekre.