Az Egyesült Államokban már több a marihuánafüggő, mint az alkoholista

Egy friss felmérés szerint jelentős változás állt be az Egyesült Államokban a kannabisz- és alkoholfogyasztás arányában. Jonathan Caulkins, a pittsburgi Carnegie Mellon’s Heinz College közegészségügyi kutatója szerint a több évtizedes adatok alapján először fordult elő, hogy a napi rendszerességgel marihuánát fogyasztók száma meghaladja azokét, akik napi szinten alkoholt fogyasztanak.

Az Egyesült Államok kábítószerhasználati és egészségügyi felméréséből származó adatok több mint 1,6 millió ember függőségéről szolgáltatnak információt, 1979-től kezdődően. A felmérés során 1979-ben, 1992-ben, 2008-ban és 2022-ben gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a rekreációs kábítószerek egyre népszerűbbek a lakosság körében.

A gyakori alkoholfogyasztás ma már kevésbé elterjedt, annak ellenére, hogy még mindig többen isznak alkoholt, mint ahányan kannabiszt használnak. Az elmúlt 32 évben a napi kannabiszhasználók száma 10-szeresére nőtt, jelenleg 17,7 millió főre tehető, míg a gyakran italozók száma 14,7 millió.

Az elmúlt években a marihuánát fogyasztó emberek közel egyharmada szív minden nap, szemben azokkal, akik alkoholt fogyasztanak, akik közül csupán 9-10 százalék jelölte meg magát napi fogyasztónak. A felmérések időpontjai nem véletlenek, hiszen ezekben az években jelentős változások történtek a rekreációs kábítószerekkel kapcsolatos szabályozásokban.

A közeljövőben újabb változás várható, amely tovább növelheti a kannabisz iránti érdeklődést. 2024 áprilisában az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatala bejelentette, hogy tervezi a kannabiszra vonatkozó szövetségi korlátozások enyhítését, ezzel a kábítószert a fájdalomcsillapítókkal azonos kategóriába sorolva.