Kovács Mihály nevét viseli az Országos Grafikus Programozási Verseny

Az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevét veszi fel a Neumann Társaság által alapított Országos Grafikus Programozási Verseny, amelyet az ELTE IK-val együttműködésben 1998 óta minden évben megrendeznek.

A versenyt eredetileg Logo Verseny néven hozták létre az 1997/98-as tanévben, és azóta is a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya szervezi meg minden évben, az ELTE Informatikai Karával karöltve. A verseny a tehetséges diákok számára nyújt lehetőséget, hogy fejlesszék algoritmikus gondolkodásukat, és sokan közülük a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Versenyen, illetve az informatikai diákolimpiákon is képviselik Magyarországot.

A diákok több programozási nyelven, többek között Logo (Imagine környezetben), Python, Scratch és Snap! nyelveken mérettetnek meg négy korcsoportban, a legfiatalabbaktól egészen az érettségire készülő diákokig.

Kovács Mihály emlékét a Neumann Társaság és a Piarista Rend Magyar Tartománya együtt ápolja már hosszú évek óta. Kovács Mihály már az 1958/59-es tanévben, az első magyar számítógép bemutatásakor szervezett kibernetikai szakkört, és kiemelkedő szerepet töltött be az informatika oktatásában a középiskolákban. Játékos, kreatív módszereivel sikerült megkedveltetnie a diákokkal az informatikát, ezért is jelentős, hogy egy grafikus programozási verseny őrzi a nevét.

Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatója szerint a Kovács Mihály Országos Grafikus Programozási Verseny a tehetséggondozási programjuk egyik legfontosabb eleme marad a jövőben is. A verseny díjátadóját május 23-án tartották az ELTE Informatikai Karán.