Az Operaház időt kér, egyelőre nem ülnek egy asztalhoz a felek

A Magyar Állami Operaház főigazgató-helyettese, Főző Virág válaszolt az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökének, Bárány Balázsnak, jelezve, hogy a tervezett leépítésekkel kapcsolatos egyeztető tárgyalások még nem aktuálisak.

Főző Virág, a Magyar Állami Operaház főigazgató-helyettese levélben reagált Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökének, aki korábban mielőbbi egyeztető tárgyalást javasolt a tervezett operaházi leépítések hírére. Főző Virág szerint a gondolkodási folyamat még nem ért oda, hogy érdemes lenne konzultációra ülni.

A Magyar Állami Operaház a 2024. márciusi munkabeszüntetés és az áprilisi tárgyalások után kötött megállapodás, valamint a kollektív szerződés értelmében változtatásokra kényszerül programjában és működésében. A bejelentés szerint 2024 nyarán a csoportos létszámleépítés határát el nem érő mértékben kell csökkenteniük a dolgozói létszámot, és kevesebb énekesi, karmesteri, alkotói és tervezői megbízásokat tudnak majd kiadni.

Bárány Balázs levelében, amely az Indexhez is eljutott, a bejelentés sokkoló hatására hivatkozva javasolta a tárgyalás időpontját és helyszínét. Főző Virág válaszában kiemelte, hogy a bérmegállapodás és a kollektív szerződésben foglaltak anyagi terheit a további fenntartói támogatás hiányában belső forrásból kell megoldaniuk.

A főigazgató-helyettes hozzátette, hogy a kollektív szerződés hatályba lépése óta folyamatosan számba veszik a lehetőségeket, és nem zárják ki a dolgozói létszám csökkentését sem. Azonban úgy véli, hogy a gondolkodás még nem ért oda, hogy érdemes lenne konzultációra ülni, és nem állnak készen sem javaslattételre, sem információadásra vagy -kérésre. Főző Virág azt javasolta, hogy a témára térjenek vissza a 2024. június 5-ei IÉT ülésen, amely szerinte alkalmas lehet erre a témára is.