Az Nvidia részvényfelosztásának hatásai és a tőzsdei ralik aktuális helyzete

Az Nvidia bejelentette, hogy részvényfelosztást hajt végre, ami nemcsak a kisbefektetők számára teheti vonzóbbá a részvényeket, hanem elősegítheti a vállalat felvételét a Dow Jones részvényindexbe is.

Az Nvidia a szerdai gyorsjelentésében jelentette be, hogy tíz az egyhez arányban részvényfelosztást fog végrehajtani. Elemzők szerint ez a lépés a kisbefektetők számára teszi vonzóbbá a részvényeket, és előmozdíthatja az Nvidia felvételét a Dow Jones indexbe. A vállalat korábban, 2021 közepén is végrehajtott egy hasonló, négy az egyhez arányú részvényfelosztást.

Az Nvidia részvényei már most is népszerűek a kisbefektetők körében, a Vanda Research szerint a vállalat részvényei kiemelt helyet foglalnak el az átlagos lakossági portfóliókban. A részvényfelosztás révén az alacsonyabb egy részvényre jutó ár tovább növelheti a népszerűséget a kisbefektetők körében, akik hajlandóbbak lehetnek 100 dollár környéki áron megvenni a részvényt, mint a jelenlegi 1000 dollár fölötti árfolyam. A törtrészvények vásárlása nem minden platformon lehetséges, így az Nvidia lépése ezen akadály lebontását is célozza, miközben a vállalati érték nem változik a split miatt.

Az Nvidia a részvényfelosztásról szóló dokumentumban kiemelte, hogy a lépés célja a részvénytulajdonlás elérhetőbbé tétele a munkavállalók és befektetők számára. A BofA Global Research elemzése szerint a részvényfelosztást végrehajtó vállalatok általában jobban teljesítenek a piacon, a splitet bejelentők részvényei átlagosan 25,4 százalékkal emelkedtek a következő 12 hónapban.

A részvényfelosztás lehetőséget teremthet az Nvidia számára a Dow Jones részvényindexben való bekerülésre is. A felosztás után az árfolyam kezelhetőbbé válik ebben az árfolyam-súlyozott indexben. Az S&P Dow Jones Indices szóvivője nem kommentálta konkrétan az Nvidiával kapcsolatos spekulációkat, de hangsúlyozta, hogy a felvételnél fontos szempontok a hírnév, a tartós növekedés és a nagy számú befektetői érdeklődés.

Az Nvidia árfolyama a bejelentést követő ralival együtt idén 109,6 százalékot emelkedett.

A tőzsdei ralik aktuális helyzetét tekintve, a BUX történelmi csúcson van, és várható, hogy az év hátralévő részében is csúcsokat fog döntögetni. A többi index esetén is hasonló tendenciák mutatkoznak, ahol a korrekcióra adott reakciók miatt nagyon magas az áremelkedés szinte a teljes tőkepiacon.

Az amerikai tőzsdei ralit az óriás technológiai cégek vezetik, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos várakozások egyre csak fokozódnak. Az Nvidia örülhet az S&P500 ralijának negyedéért, de a Microsoft, Amazon, a Meta és az Alphabet (Google) is jól megy – ők viszik el a részvényrali 53 százalékát.

Az Európai Központi Bank (EKB) lazább monetáris politikája tovább növelheti a részvénypiacon tapasztalható optimizmust, ami a páneurópai Stoxx 600 index folyamatos emelkedését eredményezte az elmúlt fél évben. Az európai vállalatok háromnegyede teljesítette vagy túlteljesítette a nyereségvárakozásokat, ráadásul az árréseik is javulni tudtak.

Forrás: Reuters és Bloomberg

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.