Az Nvidia kihívásokkal néz szembe Kínában

Az Nvidia számottevő kihívásokkal szembesül Kínában, ahol a legfejlettebb AI chipje, a H20, gyenge kezdés után árazási versenybe kényszerült a Huawei rivális termékével szemben.

Az Nvidia új, kifejezetten a kínai piacra fejlesztett chipjei, köztük a kiemelkedő H20 modell, alacsony kezdeti kereslettel találkoztak. A vállalatot arra kényszerítették, hogy az AI chipjét a Huawei Ascend 910B chipjéhez képest egyes esetekben 10 százalékos diszkonttal kínálja.

Az amerikai szankciók és a fokozódó verseny miatt az Nvidia kínai üzletágának nehézségei vannak, ami különösen aggasztó, mivel a cég a 2024-es pénzügyi évben 17 százalékát a kínai piacon realizálta.

A vállalat három Kína-specifikus chippet dobott piacra az amerikai szankciókra reagálva, amelyek korlátozták a legfejlettebb termékeik exportját. A H20 modell piaci bevezetése azonban nem hozta meg a várt sikereket, és a piacon bőséges kínálat jelez gyenge keresletet.

Elemzők szerint az Nvidia igyekszik megőrizni pozícióját ezen a kulcsfontosságú piacon, de a jövő bizonytalan. A CCID Consulting szerint Kína globális részesedése az AI iparban 2035-re elérheti vagy meghaladhatja a 30 százalékot.

Az Nvidia első negyedéves gyorsjelentése során Colette Kress pénzügyi igazgató is elismerte, hogy a kínai üzlet teljesítménye jelentősen elmaradhat az új exportkorlátozások miatt.

A Huawei Ascend 910B chipje néhány paraméterében felülmúlja az Nvidia H20-as modelljét, ami tovább fokozza a versenyt és nyomást gyakorol az Nvidia árképzési stratégiájára.

Az elmúlt hónapban végzett vizsgálatok szerint csak öt állami vagy államhoz kötött vevő mutatott érdeklődést a H20 iránt, míg a Huawei 910B iránt több mint tucatnyian jeleztek vásárlási szándékot.

Nyomás alatt a marzsok

Az Nvidia H800-as és A800-as processzorai az USA szankciói miatt Kínában tiltva vannak, és más fejlett termékcsaládjait, köztük a H100-at és a B100-at is betiltották.

A H20-as chip kínai sikerét nehezítette, hogy Peking utasította a vállalatokat, hogy kínai chipeket vásároljanak, bár ezek a direktívák az elmúlt hónapokban enyhültek.

A H20 a múlt hónapban vált széles körben elérhetővé Kínában, és az Alibaba több mint 30 000 H20-as chipet vásárolt.

A kínai szerverforgalmazók a H20-at kártyánként 100 000 jüan körüli áron, a nyolc kártyás szervert pedig szerverenként 1,1 millió és 1,3 millió jüan körüli áron árulják. A Huawei 910B-t kártyánként 120 000 jüan feletti áron, a nyolc kártyás szerver megfelelőjét pedig szerverenként 1,3-1,5 millió jüanról indítják.

Dylan Patel, a SemiAnalysis kutatócsoport alapítója szerint az Nvidia-nak az árképzésben kell versenyeznie a Huawei-jel, és 2024 második felében közel egymillió H20-as chipet szállítanak majd Kínába.

Patel szerint a H20 előállítása a nagyobb memóriakapacitás miatt többe kerül, mint egy H100-asé, de a H100-ashoz képest fele annyiért árulják a H20-ast, ami drámai marzscsökkenést jelent.