Az NCAA új finanszírozási megállapodást kötött

Az amerikai egyetemi sportokat szabályozó NCAA új megállapodást kötött, amely lehetővé teszi, hogy az egyetemek a sporteredményeikből származó bevételek egy részét kifizessék a sportolóiknak, valamint 2,8 milliárd dolláros kártérítést biztosítanak a jelenlegi és korábbi sportolóknak.

Az NCAA, amely az amerikai egyetemi sportokat irányítja, új megállapodást kötött az egyetemi sportolók finanszírozásáról. E szerint az egyetemek a sporteredményeikből származó bevételeik egy részét ezentúl kifizetik a sportolóknak. Ez a lépés jelentős változást hoz az eddigi gyakorlatban, mivel korábban az egyetemi sportolók lényegében nem kaptak anyagi juttatást, és az NCAA nem engedte meg nekik, hogy profi szerződéseket kössenek.

A változások 2021 óta kezdődtek el, és ezek a frissítések az amerikai sportfinanszírozási rendszer egyedi jellegéből adódnak. Az Egyesült Államokban a franchise alapon szervezett nagy ligák és a tour-rendszerben szervezett egyéni profi sportok mellett a hagyományos olimpiai sportágak finanszírozása viszonylag szerénynek számít.

A mostani egyezség az NCAA ellen indított három különböző per lezárását jelenti. A felpereseknek még szavazniuk kell a megállapodásról, és egy szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia azt, mielőtt véglegesítik. Az új szabályok a tervek szerint a 2025/26-os tanévtől léphetnek életbe.