Az Alkotmánybíróság szerint vizsgálni kell az önkormányzati cégek hirdetéseit

Az Alkotmánybíróság (Ab) határozatot hozott arról, hogy a Kúria nem vette figyelembe a szombathelyi önkormányzati cégek hirdetéseinek kampánycélú használatát, ezért a döntést megsemmisítette.

A Fidesz-KDNP egyik szombathelyi képviselőjelöltje kifogásolta, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő cégek hirdetései hasonlítanak az Éljen Szombathely! Egyesület által használt arculati elemekre, amely szervezet jelenlegi polgármestert, Nemény Andrást is támogatja. A Területi Választási Bizottság elutasította a kifogást, mivel az Állami Számvevőszék feladata lenne a jogsértés megállapítása, de erre már nem maradt idő. A Kúria nem fogadta el a képviselőjelölt felülvizsgálati kérelmét, mondván, az önkormányzati cégek a jogszabályban meghatározott feladatkörükben jártak el, és az egyesület már több éve hasonló arculattal kommunikál.

Az Ab Czine Ágnes vezette tanácsa szerint a Kúria döntésében hiányoznak bizonyos indoklások, például az esélyegyenlőség és a választások tisztaságának kérdése. Az Ab nem állapította meg, hogy az önkormányzati hirdetések törvénysértőek-e, de hangsúlyozta, hogy a Kúria nem foglalkozott fontos kérdésekkel, és nem ismertek fel az alkotmányos mérlegelés szempontjai a döntésben. Emiatt az Ab megsemmisítette a Kúria végzését, és az ügy visszakerül a bírósághoz újabb vizsgálatra.

Az ügy hasonlít egy 2022-es esethez, amikor a Kúria kimondta, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, mivel a kormány tájékoztató e-mailjei az ellenzéket bírálták. A Kúria szerint a kormányzati tájékoztatásnak el kell különülnie a kampánytól, de az Ab ezt a döntést is megsemmisítette, mivel a tájékoztatás a kormány feladata, és nem utalt a választásokra. A szombathelyi önkormányzati hirdetések esetében is felmerül a kérdés, hogy utalnak-e a választásokra, de a párhuzam csak részleges.

Szombathelyen idén egyébként a közgyűlésben jelenleg többséggel rendelkező Éljen Szombathely! Egyesület listáján indul Koczka Tibor független képviselő, aki egy ciklussal korábban még a Fidesz szombathelyi alpolgármestere volt.

Nyitóképünkön Nemény András szombathelyi polgármester látható.