Pénzmúzeum fejlesztésének nyertese az A.B.Y.11 Kft.

A Pénzmúzeum 800 millió forintos fejlesztési projektjét az A.B.Y.11 Kft. nyerte el, amelynek végső tulajdonosai között szerepel Tasnádi László, a Belügyminisztérium volt rendészeti államtitkára és Sipos Gyula. A Közbeszerzési Döntőbizottság elutasította az Alpha Machine Kft. jogorvoslati kérelmét, amely a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG-vel és a Balásy Gyula féle Visual Europe Kft.-vel állt fel.

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló MNB-EduLab Kompetencia Központ Nonprofit Kft. által kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként az A.B.Y.11 Kft. nettó 798,9 millió forintos ajánlatával lett a nyertes. A projekt az IT és audiovizuális infrastruktúra bővítését és üzemeltetését foglalja magában, beleértve egy 40 négyzetméternyi LED fal üzemeltetés támogatását is.

A gyorsított eljárásra azért volt szükség, mert a korábbi két uniós nyílt közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult. A Pénzmúzeum működésének folyamatossága és a reputációs kockázatok elkerülése érdekében döntöttek a gyorsított eljárás mellett.

A tenderre három ajánlat érkezett, az A.B.Y.11 Kft., a 99999 Informatika Kft. és az Alpha Machine Informatikai Kft. részéről. A 99999 Informatika Kft. kizárásra került, az Alpha Machine pedig 899 millió forintos ajánlatot tett, így az A.B.Y.11 Kft. ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek.

Az Alpha Machine előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, majd a Közbeszerzési Döntőbizottságnál is megtámadta az eljárást, de a kérelmüket elutasították.

Az A.B.Y.11 Kft. mögött álló alvállalkozók között szerepel a Telekom Rendszerintegráció Zrt., az AV Spring kft., a ComplexIT Gyengeáramú és Informatikai Kft., valamint a holland NTT Magyarország Kft. Ezek az alvállalkozók a megbízási díj jelentős részét, nettó 735 millió forintot kapják.

Tasnádi László korábban Pintér Sándor belügyminiszter közvetlen kollégája volt, és vezető tisztségviselője a CIVIL Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek, amely Pintér Sándor érdekeltségébe tartozott.

A Pénzmúzeum a Széll Kálmán téri Postapalota épületében kapott helyet, amelynek felújítása közel 50 milliárd forintba került. Az épületben működik az MNB Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége is.