Új Földszerű bolygó a Gliese 12b

Egy ausztrál egyetemi hallgató vezetésével működő kutatócsoport fedezett fel egy Földszerű bolygót, amely a Gliese 12b nevet kapta és mindössze 40 fényévnyire helyezkedik el a Földtől.

A Gliese 12b méretét tekintve kicsit kisebb, mint a Föld, és a Vénuszhoz hasonlítható. A kutatók szerint a bolygó nemcsak méretében, hanem a folyékony víz jelenléte miatt is hasonlíthat a Földhöz, ami lakhatóságát is sejteti. A Gliese 12b felszíni hőmérséklete elérheti a 42 Celsius-fokot, ami lehetővé teszi, hogy a víz folyékony állapotban maradjon, nem fagy meg, de nem is párolog el teljesen.

A bolygó egy vörös törpe csillag, a Gliese 12 körül kering, amely a Halak csillagképében található. A Gliese 12b körülbelül 12 nap alatt kerüli meg csillagát, ami jóval kisebb és hűvösebb, mint a Nap. A NASA tervei között szerepel, hogy a James Webb űrtávcső segítségével részletesebben is tanulmányozza az újonnan felfedezett égitestet.

A NASA azonban nem áll meg a James Webb űrtávcsőnél, hanem egy merész új projekt keretében a Nap gravitációs lencsehatását is ki szeretné használni, hogy a távoli exobolygók felszínét még közelebbről is megvizsgálhassa. Albert Einstein általános relativitáselmélete alapján a Naprendszerben lévő óriási objektumok, mint például a Nap, meghajlítják a téridőt, megváltoztatva a fény útját. A gravitációs lencsehatás kihasználásával a tudósok a nagyon távoli objektumokat „közelebb hozhatják” a megfigyelő számára. A NASA jelenleg egy olyan projekt kidolgozásán dolgozik, amely a Napot használná fel e célra, és ha a számítások megfelelő eredményeket hoznak, akkor egy napvitorla segítségével 25 év alatt eljuttathatnák a szükséges eszközöket egy olyan pontra, ami 550-szer messzebb van a Naptól, mint a Föld. Ez lehetővé tenné, hogy közelről vizsgálják meg az exobolygók felszínét, és így pontosabban megállapíthassák, hogy az adott égitest lakható-e.