A Diákhitel Központ ügyfeleinek átszervezése

Tavaly novemberben a parlament egy törvénymódosítást fogadott el, amely kötelezi a Diákhitel Központot, hogy adja át több százezer diák adatait a Magyar Fejlesztési Banknak, ami mögött állítólag a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bank állhat.

A 24.hu információi szerint már megkezdődött a Diákhitel Központ Zrt. rendszereinek integrálása a Magyar Fejlesztési Bankba (MFB). Egy salátatörvénybe rejtett módosító javaslat írta elő a személyes adatok átadását, és a törvénymódosítás elfogadása után sokan úgy vélték, hogy a Diákhitel Központ napjai meg vannak számlálva.

Magyar Péter, a központ korábbi vezetője és a Tisza Párt alelnöke szerint a szektor átalakítása kényes ügy, mivel legalább 200 ezer szavazókorú fiatal anyagi helyzetét érinti. Magyar Péter, aki 2019 és 2022 között volt a központ vezérigazgatója, úgy véli, hogy a hitelezési rendszert valójában nem az MFB miatt bolygatják, hanem azért, hogy két lépcsőben a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bankhoz szervezzék ki.

Magyar Péter felháborítónak tartja az intézmény megszüntetését, és úgy véli, a központ működése eddig sikersztori volt. Azt is hozzátette, hogy a kormány saját jó teljesítményét sem tiszteli, ha magánérdekről van szó. Ezt erősítette meg a Tisza Párt alelnökeként is, mondván, hogy az intézmény évente több ezer hallgatónak nyújt lehetőséget arra, hogy finanszírozza saját tanulmányait, és számos statisztika készült már arról, hogy hányan köszönhetik a Diákhitel Központ működésének a diplomájukat.

A Diákhitel Központot 2001-ben hozták létre, és az állam a 100 százalékos tulajdonosa. A társaság nem rendelkezik banki jogosítványokkal, és nem kell nyereséget termelnie, csak önfenntartó módon működjön. Az elmúlt években ez sikerült is, 2020-ban rekordévet zártak.

Magyar Péter lemondása után Rákossy Balázst jelölték a zrt. élére, és Kovács Zsoltot a diákhitelezési szektor átalakítására vonatkozó intézkedési javaslatok kidolgozásában és végrehajtásában való közreműködésre. A parlamentben tavaly novemberben került elő a törvénymódosítás, amely a Diákhitel Központ tevékenységének kiszervezését tenné lehetővé a Magyar Fejlesztési Bank részére.

A Diákhitel Központ és a Gránit Bank nem reagált a megkeresésekre, így nem kommentálták az állításokat.

Politikai viták középpontjában a Diákhitel Központ

Magyar Péter miatt a Diákhitel Központ többször is a politikai viták középpontjába került. Varga Judit korábbi férje szerint a központnál is felesleges és túlárazott szerződéseket kellett kötni. Hadházy Ákos szerint a szerződések büntetőjogi felelősséget is felvethetnek, amire Magyar rágalmazással vádolta Hadházyt. Kocsis Máté szerint Magyar csak a feleségének köszönhetően kapta meg a vezérigazgatói posztot, amit a kormány cáfolt.