„Intézményesített földrablás” – Ángyán József összegzése az állami földeladásokról

Ángyán József, a második Orbán-kormány egykori vidékfejlesztési államtitkára összegezte a „Földet a gazdáknak!” program országos tanulságait, amelyeket korábban megyénként dolgozott fel a 2015-2016-os földeladások kapcsán. Az anyagot, melynek adatait a hivatalos kormányzati honlapokról eltávolították, kortörténeti dokumentumként és forrásanyagként ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Ángyán József, aki 2010 és 2012 között töltötte be államtitkári pozícióját, szigorú szabályok bevezetését szorgalmazta a földügyekben, de elképzeléseit a kormány nem támogatta, ezért lemondott tisztségéről. Az állami földeladások részleteit megyei jelentésekben dolgozta fel, és az országos összegzésben az általánosítható tanulságokat foglalta össze.

A földeladási program hivatalos adatait a kormányzat eltüntette, de Ángyán és segítői időben lementették az árverési eredményeket, így azok fennmaradtak az utókor számára.

„Akié a föld, azé az ország”

Ángyán József szerint a termőföld a nemzeti szuverenitás egyik legfontosabb alapeszköze, és a népi bölcsesség szerint „akié a föld, azé az ország”.

Intézményesített földrablás zajlott

Az egykori államtitkár elemzése szerint a földeladások során egy korrupt, legújabb kori feudális, hűbéri birtokadományozó, klientúraépítő, jutalmazó/büntető rendszer működött, amelyben az állam politika-közeli üzleti, rokoni, baráti körökkel és/vagy nagybirtokos "zöldbárókkal", továbbá a spekuláns tőkével, annak hazai és külföldi "oligarcháival" kötött szövetséget. Ángyán szerint államilag támogatott földspekuláció és intézményesített földrablás zajlott.

A »barátok« kivételes helyzetben vannak

Ángyán József a rendszert úgy írja le, hogy a FIDESZ vezető köreivel jó viszonyt ápoló szereplőket »baráti« érdekeltség kategóriába sorolja, és ezek az érdekeltségek részesülnek a nemzeti vagyon megrablásának hasznából. Példaként említi a Bonafarm csoportot, a Talentis Agro Csoportot és a Hubertus Agráripari Bt.-t. A "barátok" rendkívül kedvező feltételekkel bérelhetnek földet az államtól, és hosszú távú bérleti jogaikat erős törvényi garanciák szavatolják, így monopolhelyzetbe kerülhetnek.

A »nembarátok« ellehetetlenítése

A »nembarát« kategóriába sorolt szereplők rosszul jártak, területeiket kormányközeli érdekeltségek szerezték meg, és a politikummal megromlott viszonyuk miatt elvesztették előjogaikat.

Zsákmányszerzés a nemzeti földvagyonból

Ángyán József szerint a földeladások során a nemzeti földvagyonból történt zsákmányszerzés, ahol egy szűk kör nagy területeket szerzett meg, és a helybeliek csak kisebb birtoktesteket kaptak.

A kormányzati propaganda és a valóság

Az államtitkár szerint a kormányzati propaganda a földeladási programot félrevezető állításokkal kísérte, és a nyertes fölvásárlók számát illetően is téves adatokat közölt.

Alig volt valódi árverseny

Ángyán szerint az árverések többségében nem volt érdemi verseny, a területek jellemzően kikiáltási áron keltek el.

Ángyán József teljes országos földárverési jelentése és a korábbi megyei elemzések elérhetők a megadott linkeken.

Erdélyi Katalin