Alfonso Cuarón és a Harry Potter rendezése

Alfonso Cuarón, a Harry Potter és az azkabani fogoly rendezője meglepődött, amikor felkérték a film rendezésére, különösen azért, mert előző munkája egy mexikói erotikus dráma, az Anyádat is volt. A rendező a Total Filmnek adott interjúban beszélt arról, hogy a Harry Potter-filmek huszadik évfordulójának alkalmából milyen furcsának találta az ajánlatot.

Cuarón elmondta, hogy a filmsorozat nem volt a radarján, és Guillermo del Toro határozott útmutatása kellett ahhoz, hogy végül elvállalja a rendezést. Del Toro spanyol nyelven, színes kifejezésekkel hívta fel a figyelmét arra, hogy ne legyen arrogáns, és olvassa el a Harry Potter könyveket. A másik rendező szó szerint azt mondta neki: "Te egy arrogáns seggfej vagy!". Ezek után – mivel del Torónak sokkal nagyobb rálátása volt a franchise méretére és az első két film sikerére – Cuarón elvállalta a munkát.

A Warner Bros. a franchise-t Chris Columbus családbarát stílusú rendezése után szerette volna felrázni, és úgy döntött, hogy egy új, más stílusú rendezőt keres a folytatáshoz. Cuarón korábbi irodalmi adaptációi, mint a Szép remények és A kis hercegnő filmek, nem tették meglepő választássá a stúdió számára.

David Heyman, a Harry Potter-filmek producere, az Anyádat is című film alapján úgy gondolta, hogy Cuarón tökéletes választás lesz a harmadik rész rendezésére. Heyman szerint a film, amely a tinédzserkor utolsó éveiről szól, és az Azkaban, amely a tinédzserkor első pillanatairól szól, összekapcsolódhatnak, és Cuarón képes lehet kortársabbá tenni a sorozatot, valamint belecsempészni a filmes varázserejét.

Sötét fellegek a Roxfort felett

A Harry Potter-filmekkel kapcsolatos hírek és történetek folyamatosan érkeznek, legyen szó a stábtagok közötti konfliktusokról vagy a franchise körüli balhékról. Gary Oldman nemrégiben erőteljes nyilatkozatokat tett, amikor középszerűnek nevezte alakítását a filmekben, és beszélt alkoholizmusáról is. J.K. Rowling is belekeveredett a varázsvilág két főszereplőjével kapcsolatos vitákba, ahol a szurkálódás oda-vissza megy.