A magyar szélerőmű kapacitások növelésének előnyei

Magyarországon a szélerőmű kapacitások tízszeres növelésével, azaz 3,3 GW-ra való emelésével, jelentős mértékben csökkenthető lenne az áramimport és a gázerőművek szükségessége, valamint a CO2-kibocsátás is mérsékelhető lenne. Ezt az állítást támasztja alá az Energiaklub szakértője, Magyar László által készített elemzés, valamint a Regionális Energiakutató Központ (REKK) modellszámításai is, amelyek szerint a kormány által 2030-ra tervezett 12 GW naperőmű kapacitás mellé nem 1, hanem 4 GW szélerőmű kapacitás kiépítése lenne a legideálisabb megoldás.

A szélerőművek növekedése nemcsak az importáramat válthatná ki, hanem a tervezett három új rugalmas gázerőművet (CCGT) is megspórolhatnánk, ami jelentős költségmegtakarítást és környezetvédelmi előnyt jelentene. A szélerőművek kihasználtsági rátája Magyarországon a modern szélturbináknak köszönhetően akár 30% körüli vagy azt meghaladó értéket is elérhetne, ami jelentős előrelépést jelentene a jelenlegi 22-23% körüli kihasználtsághoz képest.

A Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) jelenleg 1000 MW összesített szélerőmű kapacitást céloz meg 2030-ra, ami a jelenlegi 330 MW-hoz képest 670 MW bővülést jelentene. A REKK elemzése szerint a szélerőművek piaci értéke minden vizsgált forgatókönyv szerint 100% fölötti, és támogatási igényük minden szcenárióban negatív, ami azt jelenti, hogy a projektek nem igényelnének állami támogatást.

Ezzel szemben a naperőművek esetében jelentős a kannibalizációs hatás, vagyis a piaci értékük jelentősen csökken a túltermelés miatt, így a jövőben újra felmerülhet a támogatási igény. A tárolók esetében is fontos szerepük van, hiszen a tartaléktartás költsége mintegy 60%-kal alacsonyabb azokban a szcenáriókban, ahol az új CCGT-k helyett a tároló kapacitások bővülnek.

A REKK elemzése rámutat, hogy az új CCGT erőművek profitja az idő előrehaladtával meredeken csökken, és 2035-től már a fix működési költségeket sem tudják kitermelni, így a támogatási igényük jelentős lesz. Az elemzés szerint, ha 1,5 GW-nál kisebb kapacitást építenénk, az új kapacitások mintegy 1 TWh korábbi gázos termelést szorítanának ki, és jelentősen – 3 millió tonnával – növelnék meg a CO2 kibocsátást.