Az agy öregedésének lassítása étrenddel

Az agy öregedési folyamatát jelentősen befolyásolhatja az általunk fogyasztott ételek összetétele, a ScienceAlert által ismertetett új kutatás szerint a mediterrán diéta lehet a legelőnyösebb választás.

A vizsgálat során 100, 65 és 75 év közötti önkéntest tanulmányoztak, hogy feltárják, mely tápanyagok játszanak kulcsszerepet a központi idegrendszerünk fiatalos állapotának megőrzésében. A kutatás eredményei alapján a halakban és az olívaolajban található zsírsavak, továbbá a spenótban és mandulában fellelhető antioxidánsok bizonyultak a leginkább hatásosnak az agy öregedésének lassításában.

A sárgarépában és a tökökben megtalálható pigmentek, valamint a tojássárgájában és a nyers szójababban előforduló kolin szintén hozzájárulnak az agy egészségének megőrzéséhez. A szakértők úgy vélik, hogy a megfelelő étrend kialakításával nem csupán a kognitív képességek hanyatlását lassíthatjuk, hanem az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is csökkenthetjük. Ezeket az állításokat további kutatásokkal kívánják alátámasztani.