A magyarok kevésbé bíznak a kormányban és aggódnak az infláció miatt

A magyar állampolgárok csupán negyede fejezi ki bizalmát a kormány iránt, míg a legnagyobb problémák között az inflációt, a politikai hatalommal való visszaélést és a kormányzati korrupciót tartják számon.

A Motivációkutató Intézet által végzett közvélemény-kutatás során a magyarok többsége az inflációt (74,8%), a politikai hatalommal való visszaélést (72,1%) és a kormányzati korrupciót (71,6%) nevezte meg a legnagyobb problémák között. Az általános korrupcióval kapcsolatos aggodalmak is magasak, 64,6% érzi ezt súlyos gondnak, míg a bűnözés, a munkanélküliség és az EU tagság problémaként való megítélése jelentősen alacsonyabb.

A bizalom tekintetében a rendőrség (63%), az uniós intézmények (62,1%), a helyi önkormányzatok (54,3%) és a bíróságok (53%) élvezik a legnagyobb megbecsülést a megkérdezettek körében. Ezzel szemben a kormány és a köztisztviselők iránti bizalom alacsony, mindössze 24,5% bízik bennük.

A korrupció elleni harc kezelésével kapcsolatban a megkérdezettek 79%-a vélekedik úgy, hogy az Orbán-kormány nem megfelelően látja el feladatát ezen a területen. A résztvevők több mint egyharmada (37,2%) úgy gondolja, hogy a miniszterelnök és közvetlen környezete minden tagja érintett a korrupciós ügyekben, míg további közel 30% szerint a kormányzati körök többsége érintett. A parlamenti képviselők többségét a megkérdezettek fele tartja korruptnak, és tízből hatan vélik úgy, a vállalkozások gyakran pénzzel vagy kapcsolatokkal érik el, hogy elnyerjenek kormányzati megbízásokat.

Végezetül érdemes kiemelni az orosz-ukrán háború megítélését. A többség – 68,8 százalék – szerint semleges álláspontot kell képviselnie Magyarországnak, 22,7 százalék szerint Ukrajnát, 3,1 százalék szerint Oroszországot kell támogatnia.