A hazai gyógyszeripar kihívásai és kilátásai

Mozgalmas időszak előtt áll a magyar gyógyszeripar, amelyet a különadó emelése és az új gyógyszerek állami támogatással való bővítése is jellemez. A gyógyszerellátás szereplői szerint a gyógyszeripar jelentősége messze túlmutat a gyógyszergyártáson, hiszen a gazdasági fejlődéshez és a társadalmi hasznossághoz is hozzájárul. A cégek bevételeik ötödét fejlesztésbe forgatják vissza, amivel meghaladják más iparágak költéseit. A gyógyszeriparban dolgozók száma százezer fő körül mozog, és a gyógyszeripari cégek több milliárdos hozzájárulást adnak éves szinten szakmai konferenciák és továbbképzések helyi szervezésével.

Az általuk generált áfabevételek elengedhetetlenek a költségvetési egyensúly szempontjából. A gyógyszeripar nem csak a legmodernebb új gyógyszerekhez és terápiákhoz való hozzájutást segíti elő, hanem az orvosok képzésében és új klinikai vizsgálatok Magyarországra hozatalában is aktív szerepet vállal.

A gyógyszeripar szereplői szigorú szakmai szabályok mellett működnek, és nem tudnak a hirdetés eszközéhez nyúlni, így a vényköteles készítmények árában csak kivételes esetben tudják érvényesíteni a költségnövekményeket.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója, Szalóki Katalin szerint a gyógyszeripar és a gyógyszerészetet érintő hírek, mint a magas adók és a változó jogszabályi környezet, aláássák az üzleti kiszámíthatóságot. Az AIPM a tárgyalásokban és az együttműködésben hisz, és abban, hogy közös megértéssel lehet haladni.

A gyógyszeripar hazai és külföldi szereplői egy speciális területet képviselnek, ahol nem a klasszikus piaci logika érvényesül. Egészséges életéveket adnak az embereknek, és segítik a kormányt és a társadalmat a munkaképes, egészségesebb emberek számának növelésében.

A gyógyszeripar szereplői 30%-át állják a gyógyszerközkiadásoknak, és bíznak abban, hogy a kormány könnyíteni fog a terheken. Az AIPM kiemeli a Nemzeti Befektetési Ügynökség - HIPA és Joó István, valamint Bidló Judit helyettes államtitkárral folytatott konstruktív tárgyalásokat.

Az AIPM szerint szükséges, hogy rendszeressé váljanak az új terápiák befogadásai, és hogy Magyarország vonzó célpont legyen a befektetések és a klinikai vizsgálatok számára. A gyógyszeripar egy rendszert képez, ahol az originátorok és a követő gyógyszerek egymást egészítik ki.

A gyógyszeripar nemzetközi szinten is kihívásokkal néz szembe, mint az alapanyaggyártás és az ellátási láncok akadozása, ami kiszámíthatatlanná teszi a tervezést és a gyártást. A globális versenyben Magyarországnak kiszámítható, támogató üzleti környezetre van szüksége.

Az AIPM reméli, hogy az egészségügyi kérdések fókuszba kerülnek az európai parlamenti választásokon, és hogy az emberek a saját egészségükre is szavaznak majd. Az AIPM szakmai konferenciáján 2024. május 30-31-én többek között a gyógyszeripar jelenlegi helyzetéről is szó lesz.

Az unió soros elnökségét Magyarország látja el az év második félévében, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések és a transzplantáció kérdése kerül fókuszba. Az új uniós gyógyszercsomag tárgyalása során a magyar elnökségnek kulcsszerepe lesz.