A háborúk árnyékában felnövő generációk

A folyamatos fegyveres konfliktusok nemcsak azonnali, hanem hosszú távú társadalmi és pszichológiai következményekkel is járnak, amelyek különösen a fiatalabb generációkat érintik súlyosan.

A világ számos pontján dúló háborúk nemcsak a közvetlen harcokban részt vevők, hanem a civil lakosság, különösen a nők és a gyerekek életét is mélyen érintik. Palik László beszélgetett Kaiser Ferenccel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensével és biztonságpolitikai szakértővel a "Palikék Világa by Manna Szóló" című műsorban, ahol a gázai övezetben zajló konfliktus áldozatairól is szó esett.

Kaiser Ferenc a műsorban elmondta, hogy a gázai övezetben október 7-én több mint 2000 Hamász-öngyilkos terrorista tört be izraeli területekre, több mint 1100 ember halálát okozva. A konfliktusban a halottak száma óvatos becslések szerint 30.000, míg hivatalos palesztin források szerint 35.000 fölött van, és további tízezrek sorsa ismeretlen, akik valószínűleg a romok alatt rekedtek. A szakértő kiemelte, hogy a hivatalosan megadott 35 ezer halott közül 14.000-en 14 éves vagy annál fiatalabbak voltak.

Az izraeli hadsereg (IDF) a közelmúltban visszaszerezte további három, a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadásában a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz holttestét. Misel Nisenbaum, Chanan Jablonka és Orion Hernandez földi maradványait a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és az IDF közös akciójával szállították ki éjszaka a Dzsabalíjából. A francia-mexikói állampolgárságú Hernandez és a 49 éves Jablonka egy zenei fesztiválról menekültek, amikor meggyilkolták őket, míg Nisenbaum unokáját akarta elhozni a gázai hadosztály laktanyájából, amikor a Hamász terroristái megölték. Jelenleg Izraelben százhuszonöt gázai elraboltról van tudomása a hatóságoknak, akik közül harminckilencet bizonyosan halottnak tartanak.

A háborúk pszichológiai hatásairól is beszélt Kaiser, példaként említve a bostoni maratonon robbantó két csecsen fiút, akik gyermekkorukban élték meg a második csecsen háborút, és a traumát magukkal vitték az Egyesült Államokba. A szakértő szerint ez a generáció, akár Ukrajnában, akár a Palesztin területeken, a gyűlölet és a háború közepette nő fel.

Kaiser Ferenc hangsúlyozta, hogy a háborúkban általában az egyszerű emberek szenvednek a legtöbbet, míg a politikusok és a gazdag családok gyakran elkerülik a közvetlen veszélyeket. A tábornokok ritkán mennek ki az arcvonalba, és a gazdag családok az első hullámban menekülnek el, vagy biztonságos helyekre, például bunkerekbe vonulnak. A szakértő szerint a háború árát mindig az egyszerű ember fizeti meg, sosem az uralkodó osztály.