Debreceni repülőbaleset vizsgálatának eredményei

2021 decemberében két gyakorlott pilóta szenvedett balesetet Debrecenben, amikor gépük hason csúszva ért földet. A Közlekedésbiztonsági Szervezet által lezárult vizsgálat nem tisztázta teljes mértékben az eset körülményeit.

A balesetet követően indult vizsgálat során kiderült, hogy a gépet Veres Zoltán, műrepülő Európa-bajnok vezette, utasa pedig Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság korábbi légügyi elnöke volt. A vizsgálóbizottság nem állapította meg egyértelműen, hogy mi okozhatta a balesetet, és nem foglalt állást a vétkesség kérdésében.

A kétmotoros Tecnam repülőgép a Debreceni Nemzetközi Repülőtér kifutópályáján landoláskor nem engedte ki a futóművét, ami miatt hason csúszott végig a pályán. A baleset során szerencsére nem történt személyi sérülés, és a gépen keletkezett károk is javíthatóak voltak.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet honlapján közzétett jegyzőkönyv szerint a két és fél éves adatgyűjtés ellenére sem sikerült minden részletet tisztázni. Veres Zoltán a baleset előtt fél órával érkezett egy másik repülővel Debrecenbe, de ez az utazás nem szerepelt a fedélzeti naplóban. A felkészülésre és a gépátvételre, valamint a tankolásra mindösszesen 18 perc állt rendelkezésre.

A vizsgáló bizottság két fő kérdésre kereste a választ: milyen célból szálltak fel a Tecnammal, és mi okozhatta a két gyakorlott pilóta balesetét. A balesetet követően Veres Zoltán a 24.hu-nak nyilatkozva elismerte, hogy „Ezt a leszállást elszúrtam”.