A borneói nagyorrúmajmok hatalmas orrának titka

Végre magyarázatot találtak a tudósok arra, hogy miért nő hatalmasra a hím borneói nagyorrúmajmok orra, amely vonzza a nőstényeket és segíti a kommunikációt.

A borneói nagyorrúmajmok különleges megjelenésük miatt kerültek a figyelem középpontjába, különösen hatalmas orruk miatt, amely miatt sokan a világ egyik legcsúnyább állatának tartják őket. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói most megfejtették ennek az egyedülálló jellegzetességnek a rejtélyét. A hímek nagy orra nem csupán feltűnő, de számos előnyt is biztosít számukra.

A tudományos vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a hím majmok nem csak nagyobb orral, hanem nagyobb orrüreggel is rendelkeznek a nőstényekhez képest, és az orrüreg formája is eltérő. Ennek köszönhetően a hímek képesek hangosabb és mélyebb hangokat kiadni, amelyekkel dominanciájukat hirdetik, így elijeszthetik a rivális hímeket és vonzhatják a nőstényeket.

A nagy orr látványa önmagában is vonzó lehet a nőstények számára, mivel az erő és egészség jeleként értelmezhető. Emellett a hímek által kiadott erős hangok a kommunikáció szempontjából is kulcsfontosságúak, hiszen ezek a majmok olyan sűrű erdőkben élnek, ahol a látótávolság korlátozott, és gyakran csak a hangok segítségével tudnak kapcsolatot tartani egymással.