A Szombathelyi Haladás nem kapta meg a licencet az NB II.-hez, kétséges az NB III.-as indulás is

A Szombathelyi Haladás labdarúgócsapata nem indulhat a következő szezonban az NB II.-ben, miután nem kapta meg a szükséges licencet, és még az NB III.-as indulás is kétséges. A klub honlapjának tájékoztatása szerint a döntést az MLSZ fellebviteli licencadó bizottsága hagyta helyben.

A Haladás jelenleg a 13. helyen áll a másodosztályban az utolsó forduló előtt, és bár pontjai alapján bent maradna az NB II.-ben, a licenc hiánya miatt ez nem lehetséges. A csapat sorsa kapcsán további döntés várható, ugyanis a következő héten dől el, hogy az NB III.-ban folytatja-e a játékot.

A szombathelyi együttes korábban, a 2008/09-es idényben érte el legjobb eredményét, amikor bronzérmet szerzett az NB I.-ben. Az élvonaltól 2019-ben búcsúzott a csapat. Az MLSZ fellebviteli licencadó bizottságának döntése értelmében a 2024/25-ös szezonban már biztosan nem láthatjuk őket a másodosztályban.

A Haladás az elmúlt bő egy évben egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, bár a problémák sora leginkább 2017-ben kezdődött, amikor is átadták a 15 milliárd forintból készült új stadiont. Ennek üzemeltetése akkora teher volt, hogy szinte belerokkant a Haladás, ezért végül az állam vállalta magára az üzemeltetést.

A csapatot Homlok Zsolt tulajdonolta, aki Mészáros Lőrinc egykori veje volt. A válása után elveszítette a Homlok Építő Zrt. vezető szponzori pozícióját, és a cég jelentős bevételkiesést szenvedett el. A Haladás 2022-ben még 465 millió forint reklámbevételt könyvelt el, míg 2023-ban ez az összeg csupán 20 millió forint volt. Összességében a Haladás bevételei 843 millió forintról 319 millió forintra csökkentek, míg a kiadásokat nem tudták kordában tartani, ami 416 millió forintos veszteséget eredményezett.

A klub nem felelt meg az MLSZ által támasztott pénzügyi kritériumoknak, és a reklámbevételek elmaradása miatt nem látta biztosítottnak a „vállalkozás folytatásának elvét”. Homlok Zsolt válása nemcsak a házasságát, hanem a szombathelyi focicsapat végét is jelentette.

Szombathelyről sok válogatott játékos karrierje indult el, elég csak Illés Béla, Király Gábor, Guzmics Richárd vagy Halmosi Péter nevét említeni.