A gödi Samsung gyár működésének korlátozása

A Pest Vármegyei Kormányhivatal szerint a Samsung gödi gyára nem állítható le teljesen, csupán bizonyos tevékenységeit kell korlátozni. A gyár hőtermelési és oldószer-felhasználási kapacitását jelentősen csökkenteni kell, ami gyakorlatilag a gyártósorok többségének leállítását jelentheti.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal szerda esti sajtóközleménye szerint a Samsung gödi gyárának nem kell teljes működését felfüggesztenie, hanem csupán azokat a tevékenységeket kell korlátoznia, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. A gyár jelenlegi hőtermelési kapacitását 50 megawattórára kell csökkenteni, ami a teljes kapacitás 43 százalékát jelenti.

A Samsung gyára a hőtermelés mellett az oldószer-felhasználás terén is túllépi a határértékeket. A jogszabályok szerint éves szinten legfeljebb 200 tonna oldószert használhatna fel, ami havi 16,67 tonnát jelent. A Samsung 2022-es oldószer-felhasználása azonban 14 477 tonna volt, ami alapján a gyártást a kapacitás 1,38 százalékára kellene csökkenteni.

Forrásaink szerint a Samsung nem csökkentette a termelését ezen a szinten, ami azt jelenti, hogy a kormányhivatal állítása, miszerint folyamatosan figyelemmel kísérik a bírósági végzés betartását, nem felel meg a valóságnak.

Kiss Csaba, az EMLA Egyesület igazgatója szerint a kormányhivatal szándékosan félreértelmezi a szabályokat, és a Samsungnak szüksége lenne egy olyan dokumentumra, amely igazolja, hogy nincs jelentős hatása a környezetre, valamint egy telephelyengedélyre is, amelyet a jegyző állít ki. A Samsungnak azonban nincs meg ez az engedély, és a gyárat a helyi jegyzőnek kellene bezáratnia, de ez sem történt meg.

Kiss Csaba szerint a gyár engedély nélküli működése rövid időn belül véget érhet, mivel a másodfokon eljáró bíróság várhatóan megváltoztatja az első fokon eljáró bíróság végzését.

A Samsung gyárának működése kapcsán szerda este tüntetést szervezett a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace, és a Momentum, az LMP és a Párbeszéd politikusai és aktivistái is tiltakoztak. A gyár működését azonban nem sikerült megzavarniuk.

A gödi Samsung gyár ügye rávilágít arra, hogy Magyarországon a kormányhivatalok politikai alapon kinevezett vezetői döntenek az engedélyeztetésről és ellenőrzésről, ami a kritikusok szerint politikai döntéseket eredményezhet. A magyar állam célja, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalommá váljon, és ebben az ázsiai cégek támogatását élvezi, amelyek gyakran nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat.

A cikk megjelenése előtt megkerestük a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és a Samsungot, de válaszukat még nem kaptuk meg.