A NAV cáfolja a politikai befolyásoltságot

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozottan visszautasítja azokat az állításokat és sajtóhíreszteléseket, amelyek szerint tevékenységét az aktuális politika befolyásolja. A hivatal hangsúlyozza, hogy munkáját pártatlanul, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett végzi.

A NAV közleményében reagált Karácsony Gergely főpolgármester csütörtöki állításaira, melyek szerint a hivatal politikai megrendelésre dolgozik, és fontos adatokat ad át a médiának lejáratás céljából. A NAV azonban kijelenti, hogy feladatellátását nem befolyásolja az aktuális politika, és feladatait pártatlanul látja el.

A hivatal közleményét az MTI hírül adta, amelyben a NAV minden olyan választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást és sajtóhíresztelést határozottan visszautasít, amely szerint feladatainak ellátását az aktuális politika befolyásolja.

A NAV közleménye Karácsony Gergely kifogásai után került nyilvánosságra, aki a hivatal Tordai Csabánál végzett házkutatását kritizálta. A főpolgármester szerint az ügyvédjénél és főtanácsadójánál lefoglalt dokumentumokat politikai célokra használják fel, és ezzel őt akarják támadni. Karácsony a Facebook-posztjában azt is állította, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat másolatot készített egy kollégája ügyvédi munkájához használt számítógépéről.

A NAV tájékoztatása szerint két párhuzamos büntetőeljárást folytatnak, amelyek költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények gyanúját vetik fel. Az egyik eljárásban már gyanúsítottként hallgattak ki egy embert, és bírói végzés alapján kutatást hajtottak végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában, ahol az ügyész jelenlétében bizonyítékokat foglaltak le.

A NAV hangsúlyozza, hogy az eljáró hatóság csak a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat ismerheti meg, ellentétben a médiában megjelent állításokkal.

A másik büntetőeljárás során a NAV Bűnügyi Főigazgatósága több helyszínen is kutatást végzett, ahol az ügyben vizsgált bűncselekményekkel összefüggésben tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

A nyomozások részletes adatairól további tájékoztatás nem adható, de a NAV szerint az eddigi megállapítások alapján számos hamis okirat és külföldről érkezett pénzek képezik a vizsgálat tárgyát, és további gyanúsítotti kihallgatások várhatóak.

A NAV végül leszögezte, hogy büntetőeljárásból eredő feladatait pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látja el.