2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál nyitónapja

Elstartolt a 2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál. Az első nap hangulatos könyvbemutatóin számtalan anekdota, érdekes verselemzés mellett társadalmi problémákat is feszegettek a színpadon lévők.

A valóság édessége címmel jelent meg 1984-ben Kukorelly Endre első kötete. Az író, több mint harminc mű után, még mindig alkot, és a fesztivál nyitó eseményén két könyvét is bemutatták a budapesti Kristály Színtérben: a Laikus tájékozódást és a Ház, háború, halottat.

A rendezvény kezdete előtt 10 perccel még csak a szervezők voltak jelen, de amikor Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője elkezdett beszélgetni Kukorelly Endrével, a nézőtér hamar megtelt. A beszélgetés során Kukorelly Endre visszaemlékezett az írásra az általános iskolai éveiben és arra, hogy a gimnáziumban kezdett el verseket írni.

Kukorelly Endre beszámolt arról is, hogy miért hagyta abba az írást 23 éves korában öt évre. Az akkori mainstream irodalom nem tetszett neki, még Weöres Sándor és Pilinszky János munkássága sem.

A hetvenes években nehéz volt pályakezdő írónak lenni, de ha valaki megjelent egy lapban, az irodalmi közeg tudomásul vette a létezését. Mészáros Sándor szerint manapság az írók nem nagyon segítik a fiatalokat, de Kukorelly szerint ez régen is így volt.

A kritika műfajáról is esett szó, Mészáros Sándor szerint a kritikák jelentős része a közepes művekre fókuszál, a jobb könyveket pedig senki sem veszi észre.

A Nagyszínpadon Krusovszky Dénes Életrajzi kísérletek című verseskötetéről beszélgettek. A kötet a Covid-időszak kommunikációs változásait is tükrözi, amelyek szerinte visszafordíthatatlanok. Turi Tímea, a Magvető Kiadó főszerkesztője, a könyv erős formai játékait és a kísérletek szó jelentőségét emelte ki.

Kemény Lili Nem című regényének bemutatóján a szerző elmondta, hogy a nyilvánosságot és az irodalmat szétválasztja, és az irodalmat szabad kutatási területnek tekinti. A regény egy 15 éves lányról szól, aki nem szimpatikus, de a könyv azt üzeni, hogy megengedheti magának, hogy ellenszenves legyen.

A fesztivál nyitónapján többek között Benedek Szabolcs, Zoltán Gábor, Tóth-Zsiga Borbála és a Kovács ikrek könyvbemutatóját is megtartották, és Vecsei H. Miklós és Balla Gergely Mondjad, Atikám! című József Attila-estje zárta a napot. A Margó Irodalmi Fesztivál május 24-én és 25-én is várja az irodalom szerelmeseit.