A Dűne homokférgére emlékeztető ősi állatfajt fedeztek fel Angliában

Egy Angliában talált kőbányában bukkantak egy ősi, a Dűne című regény óriás homokférgére emlékeztető lény maradványaira, amely több mint 400 millió évvel ezelőtt élt, és 8 centiméteres méretű ragadozó lehetett.

Az Angliában, egy használaton kívüli kőbánya területén talált fosszília egy Radnorscolex latus nevű fajhoz tartozik, amely körülbelül 425 millió évvel ezelőtt élt a mai Leintwardine falu közelében, a walesi határ mellett. A terület akkoriban az óceán fenekén helyezkedett el, és a feltételezések szerint az állat egy tengeri ragadozó lehetett.

A fosszilis maradványokat a legkorszerűbb képalkotó technikák segítségével elemezték, és kiderült, hogy a lénynek éles fogai és horgai voltak a fején, amelyekkel stabilizálhatta magát a földhöz, és mozgathatta testét. Dr. Richie Howard, a Természettudományi Múzeum fosszilis ízeltlábúakért felelős kurátora szerint a féreg kísértetiesen emlékeztet a Dűne óriás homokférgeire, csak kisebb kiadásban.

A Radnorscolex latus zsákmányát valószínűleg úgy ejtette el, hogy kinyomta torkát az iszapba, és mindent beszippantott, amit csak tudott. A fosszilis maradványait először egy évszázaddal ezelőtt fedezték fel, de akkor még nem állt rendelkezésre a megfelelő technológia a részletes vizsgálathoz. A paleoskolecidák csoportjába tartozó ehhez hasonló féregszerű állatok körülbelül 400 millió évvel ezelőtt halhattak ki az éghajlat és a tengerszint gyors változása miatt.