Populista hullámverés: Trump és Orbánék éve lehet 2024

A politikai légkör világszerte kedvező a radikális jobboldali pártok és politikusok számára. A populisták folyamatosan erősödnek, és jó eredményeket értek el több európai országban, mint például Portugáliában, Szlovákiában és Hollandiában. Az Európai Parlament is jobbra tolódhat a júniusi választásokon, ami jelentős hatással lehet a klímapolitikára és Ukrajna támogatására.

Az Egyesült Államokban a polgárok hasonlóan pesszimisták, mint más országokban, és nem különböznek az elittel szembeni ellenségesség vagy az erős vezető iránti vágy tekintetében. A populisták sikere várhatóan tovább folytatódik Európában, ahol több országban is előre láthatóan erős eredményeket érnek el, mint például Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Magyarországon, Hollandiában, Lengyelországban és Szlovákiában.

Magyarországon a Medián április végi felmérése szerint Orbán Viktor pártja, a Fidesz a választani tudó biztos szavazók közel felét (46 százalék) szerezné meg, ami legalább tíz mandátumot érne az Európai Parlamentben. A Tisza Párt a biztos szavazók 24 százalékával a legerősebb ellenzéki erő.

A populista pártok nem csak az idősek és a kiábrándultak, hanem a fiatalok körében is sikeresek, ami azt jelenti, hogy a lendület az ő oldalukon van. Az Egyesült Államokban Donald Trump kis előnnyel vezet Joe Biden előtt a kulcsállamokban, de a nemzetközi fejlemények is befolyásolhatják, hogy ki lesz a következő elnök.

David Brooks elemző szerint a helyzet hasonló az 1989-eshez, amikor a szabadság, a demokrácia és a liberális értékrend terjedt, de most ezek visszaszorulóban vannak. Az idei választásokat az nyeri meg, aki a változást képviseli, és a populisták a rendszerek lebontását ígérik, míg a liberálisoknak konstruktív módon kell érvelniük azok megváltoztatása mellett.