1800 éves gazdag család sírjait tárták fel Kínában

Kínai régészek egy gazdag család 1800 éves sírjait fedezték fel a Han-dinasztia idejéből, Zsicsou városában, ami Pekingtől 580 kilométerre helyezkedik el.

A Live Science beszámolója szerint a három temetkezési hely közül kettőt a sírrablók már kifosztottak, de a harmadik sír érintetlen maradt. Az érintetlen sírban több mint 70 tárgyat találtak, köztük egy vasból készült kardot és bronztükröket.

Minden sírban két-két embert helyeztek végső nyugalomra, akiket fakoporsókba fektettek. Két sírban talált feliratok alapján, amelyeken a Huan vezetéknév olvasható, a régészek arra következtetnek, hogy a sírok egy gazdag család tagjaihoz tartozhattak.

A Kínai Régészeti Intézet kiemelte a lelőhelyek fontosságát, mivel sokat elárulhatnak a Han-dinasztia temetkezési szokásairól. Különösen figyelemre méltó az egyik fakoporsó, amely egyetlen fa törzséből készült és rendkívül ritka, hogy ilyen régi koporsók maradjanak fenn.

Ezen kulturális és történelmi jelentőségű felfedezések mellett Kína a modern technológia terén is jelentős előrelépéseket tesz. A kínai tudósok egy új űridőjárás-előrejelző és figyelmeztető rendszert mutattak be, amely állítólag képes előre látni a napkitöréseket. A rendszer a kínai Csilin tartományban, Belső-Mongólia autonóm régióban és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen épített, nagyfrekvenciás radarok hálózatából áll, és az ionoszféra szabálytalanságainak nagyszabású, folyamatos észlelését valósítja meg. Az észlelési tartománya délről északra 4000 km, kelet-nyugati irányban pedig meghaladja a 12 000 km-t. Ez a technológiai áttörés a kínai Meridian projekt második szakaszának része, amely a nagyszabású földi megfigyelőrendszerek „megaprojektjét” jelenti.