Egy 15 évesen meghalt kamasz lehet a katolikus egyház első milleniál szentje

Egy 15 évesen, leukémiában meghalt, londoni születésű tinédzser fiú lehet a katolikus egyház első olyan szentje, aki a milleniál-, vagyis az Y-generációból származik, miután Ferenc pápa csütörtökön kijelentette, hogy a fiúnak posztumusz egy második csodát is tulajdonítanak, ami feljogosította a szentté avatásra.

Carlo Acutis, aki 2006-ban bekövetkezett halála előtt segített a római katolikus tanítás online terjesztésében, 1991-ben született Londonban, majd gyermekként Milánóba költözött olasz szüleivel, Andrea Acutis-szal és Antonia Salzanóval. A "God's influencer" néven is ismertté vált fiú a katolikus egyház tanításait életében online terjesztette, és honlapokat tervezett plébániája és iskolája számára.

Az apja a Corriere della Sera lapnak elmondta, hogy fia hároméves korától kezdve kérte, hogy menjenek templomba, és a zsebpénzét a város szegényeinek adományozta. Carlo Acutis felajánlotta, hogy támogatja azokat az osztálytársait, akiknek a szülei válófélben vannak, megvédte fogyatékkal élő társait, amikor bántalmazták őket, és ételt és hálózsákot vitt a Milánóban élő nehéz sorsú embereknek.

Már általános iskolás korában megtanult programozni, és készségeit katolikus szervezetek weboldalainak létrehozására, valamint egy olyan weboldal létrehozására használta, amely dokumentált minden eucharisztikus csodát és Mária-jelenést. Ezt a weboldalt halála előtt néhány nappal tudta csak elindítani.

Carlo Acutis 2006-ban, 15 évesen leukémiában halt meg. 2020-ban boldoggá avatták, miután több csodát is neki tulajdonítottak, köztük egy brazil gyermek meggyógyítását egy veleszületett hasnyálmirigy betegségből, amit azzal hoznak összefüggésbe, hogy a gyerek megérintette Acutis egyik pólóját, és egy pap is imádkozott hozzá a felépülés érdekében. A legújabb fejlemények szerint Ferenc pápa a Vatikánban folytatott megbeszélést követően jóvá hagyta a második csodát, egy firenzei egyetemi hallgató meggyógyítását, aki egy fejsérülést követően agyvérzést kapott. Ezáltal már biztossá vált, hogy szentté avatják, bár a Vatikán még nem közölte, hogy ez mikor történhet meg.

Carlo Acutis weboldalát mára már több nyelvre lefordították, és egy kiállítás alapjául is szolgált, amely bejárta a világot. Holttestét egy évvel a halála után Assisibe szállították, ahol jelenleg is ki van állítva a hozzá kapcsolódó egyéb ereklyékkel együtt.

A londoni születésű fiatalról az Egyesült Királyságban is megemlékeztek: 2020-ban Birmingham érseke megalapította a Boldog Carlo Acutis plébániát, valamint Motherwellben található Carfin Grotto római katolikus kegyhelyen szobrot állítottak neki.

A csodákat általában több hónapon keresztül vizsgálják és értékelik, és az illető akkor válik szentté, ha már kettő is fűződik a nevéhez. Ahhoz, hogy valami csodának minősüljön, általában olyan cselekedetre van szükség, amely meghaladja a természetben lehetséges mértéket - például egy halálközeli állapotban lévő személy hirtelen gyógyulása. A legutóbbi szentté avatott személy Maria Antonia de Paz y Figueroa, más néven Mama Antula, egy 18. századi vallásos nővér volt, aki Argentína első női szentje lett.