Figyelmeztetés a zivatarokra és a heves időjárásra

Csütörtökön az ország több részén is záporok, zivatarok várhatóak, helyenként felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Az északnyugati szél többfelé megélénkülhet, zivatarok környezetében pedig erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Az ország keleti felében, különösen északkeleten, illetve a Dunántúl délnyugati és nyugati tájain, majd este és éjjel a középső országrészben is valószínűek zivatarok. A HungaroMet csütörtök délután zivatarveszély miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki több vármegye egyes járásaira, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád, Heves, Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Somogy, Veszprém, Zala, Vas vármegyékben. Emellett felhőszakadás miatt is kiadták a riasztást több vármegyében.

A meteorológiai szolgálat az egész országra elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a zivatarok miatt, melyeket villámlás, szélerősödés és jégeső kísérhet. Emellett tizennégy vármegyében felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ahol rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A viharos széllökések sebessége elérheti az 55-70 kilométer/órát, és kevés helyen 1 centiméter alatti átmérőjű jégeső is eshet.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint csütörtökön az ország nagy része felett nem lesz front, de északkeleten még kettősfronti hatás érvényesülhet. Az időjárás miatt az érzékenyeknél fejfájás, migrén, alvási problémák, vérnyomás-ingadozás, szívelégtelenség, légzési nehézségek, mellkasi panaszok, rosszullétek és szédülés jelentkezhet. Zivatarok idején az asztmatikus panaszok is felerősödhetnek, ezért ajánlott zárt helyen tartózkodni. A napos időszakokban az UV-sugárzás erős, vagy nagyon erős lehet, így a bőr megfelelő védelme kiemelten fontos.

A hétvégén sem maradunk szárazon

Pénteken az összefüggőbb csapadékzóna észak, északkelet felé vonul, de mögötte újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki, elsősorban északkeleten, ahol heves zivatar sem kizárt. A nap folyamán szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A hőmérséklet 21–27 Celsius-fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet.

Szombaton hajnalban pára- és ködfoltok alakulhatnak ki. Napközben sok napsütés várható, de szórványosan zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül, zivatar térségében átmenetileg erős vagy viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 9–15, délután 22–29 fok között alakul.

Vasárnap szintén pára- és ködfoltokra lehet számítani hajnalban. Napközben főként napsütés várható, de szórványosan kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is. Az északkeleti, északi szél élénk, zivatarban erős vagy viharos lökésekkel. A hajnali 10–16 fokról a nappali hőmérséklet 23–28 fokig emelkedhet.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.