A divattervező, aki megtiltotta, hogy újraélesszék

A divattervezők gyakran elérhetetlennek tűnnek, saját világukban élnek, és csak a saját fejük után mennek. Dame Zandra Rhodes azonban nem csak extravagáns megjelenésével, hanem nyitottságával és munkásságával is kiemelkedik közülük.

Dame Zandra Rhodes extravagáns megjelenése és színes életútja azonnal felkelti az érdeklődést. A divat iránti szenvedélyét egzotikus származású anyjától örökölte, aki mindig is példaképe volt számára. A kenti divattervező nem csak az angol nemeseknek, hanem rockzenei ikonoknak, mint Freddie Mercury és Marc Bolan is tervezett ruhákat. Az 83 éves Rhodes élete során számos díjat kapott, és most egy új digitális archívum segítségével örökségét a jövő generációi számára is megőrzi.

A Kreatív Művészetek Egyetemén (UCA) fényképezett gyűjteménye több mint 150 munkáját dokumentálja, amelyhez diákok szerte a világon hozzáférhetnek. Rhodes a Medway College of Artsban tanult, amely ma a Kreatív Művészeti Egyetem része, és itt sajátította el a rajzolás és a kreatív gondolkodás művészetét.

Diana hercegnővel kapcsolatos emlékei is különlegesek. A hercegnő félénk volt, és külön kérte, hogy ruhái úgy készüljenek, hogy ne látszódjon ki a lába, mivel aggódott, hogy rossz szögből fotózzák majd. Freddie Mercury és Brian May is meglátogatta a divattervezőt, ahol Mercury egy koncertre szánt felsőt szerzett, míg May többször is visszatért, mivel fellépőruháit gyakran ellopták.

Rhodes stílusa kaméleon-szerűen változott az évek során, és ez az adaptáció néha meglepő helyzetekhez vezetett, mint például az eset, amikor Diana Ross nem ismerte fel a zöld hajú Rhodes-t, és csak később, egy telefonhívás során kért bocsánatot a félreértésért.

A divattervezőnél 2021-ben rákot diagnosztizáltak, de a kemoterápia és az immunterápia segítségével tünetmentesen él. A betegség tudomására jutása után azonnal módosította végrendeletét, hogy az tartalmazza az újraélesztés tilalmát. Rhodes életében egy igaz szerelme volt, Salah Hassanein, a Warner Brothers elnöke, és érzelmei iránta a férfi 2019-es haláláig kitartottak.