Van minek örülni - Ismét nyereséges lett a Wizz Air!

A Wizz Air légitársaság jelentős növekedést ért el az utasok számában és a bevételben a 2024-es pénzügyi évben, és fontosabb, hogy 2020 óta először ismét nyereséges lett.

A Wizz Air a 2024-es pénzügyi évben 62 millió utast szállított, ami 21,4 százalékkal több az előző évi adatnál. A cég bevétele 5 millió euróra nőtt, ami 30,2 százalékos emelkedést jelent. Az EBITDA 1193 euróra ugrott, ami 788,5 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. A devizaárfolyam-változásokból 34,2 ezer eurós nem realizált nyereséget ért el a vállalat. A férőhely-kihasználtság 90,1 százalékra nőtt, ami 2,4 százalékos javulás. Az elérhető utaskilométerekre (ASK) jutó bevétel (RASK) 4,17 eurócentre emelkedett, 4,6 százalékos növekedést mutatva. A működési eredmény pozitív lett, 438 ezer eurós nyereséget realizálva, szemben az előző év veszteségével. A profit 365,9 ezer euró lett, ami jelentős javulás az előző év 535 ezer eurós veszteségéhez képest.

A légitársaság a negyedévet 1,59 millió eurós készpénzállománnyal zárta, ami 3,9 százalékkal több az előző évi értéknél. Az izraeli konfliktus miatt a cég mintegy 80 millió eurós bevételkiesést szenvedett el, és a Pratt & Whitney hajtóművek problémái miatt 47 repülőgép esett ki a forgalomból, ami a flotta 22,5 százalékát jelenti.

A Wizz Air az idei évre magas egyszámjegyű bevételnövekedést vár, a profit pedig 500 és 600 millió euró között alakulhat. A kapacitás hasonlóan alakulhat az év első felében és egészében is, mint a lezárt 2024-es pénzügyi évben. A férőhely-kihasználtság 92 százalékra emelkedhet, és a légitársaság magas egyszámjegyű növekedést prognosztizál az üzemanyag nélkül számított költségek (CASK) terén, míg az üzemanyaggal számított költségek terén nem vár nagyobb változást.

Váradi József vezérigazgató szerint a légi közlekedés iránti kereslet továbbra is erős, és nincs jele annak, hogy a közeljövőben csökkenne, ami támogatja a magasabb hozamokat, mivel az egész iparágban korlátozottak a kapacitások.

A befektetők is örülnek a friss eredményeknek, a Wizz Air árfolyama 4,3 százalékos pluszban van a csütörtöki nyitást követően.